”Nu finns en historisk chans – släpp Nyköpingsån fri!”

Vattenkraft i Nyköpingsån

En fritt strömmande Nyköpingså gynnar fisk, friluftsliv och sportfiske! (Foto: Joel Norlin)

I vår öppnas en unik chans för Nyköpings kommun att utveckla Nyköpingsån till en fritt strömmande pulsåder i ett Nyköping där turism och en attraktiv boendemiljö utgör ­viktiga hörnstenar. Ett nordiskt centrum för kanotsport i ett levande vattendrag mitt i en expansiv storstadsregion. Äganderätt över ån och dess vattendomar är en förutsättning för en sådan satsning. När Vattenfall under våren säljer kraftverken öppnas möjligheten för kommunen att återta kommandot.
Nyköpingsåns vatten har i århundranden använts för fiske, transport och industrier. Det har bidragit till stadens framväxt och välstånd. Under förra sekelskiftet elektrifierades industrierna och åns kraft har sedan dess nyttjats för elproduktion. Den el som i dag produceras ­motsvarar uppvärmningen av cirka 480 hushåll, vilket är mindre än hälften av vad ett modernt vindkraftverk producerar. En i sammanhanget mycket marginell ­produktion. Vi anser att det finns betydligt bättre sätt att använda Nyköpings­ån på. Samtidigt kan vi återskapa ­gynnsamma förhållanden för många av de i dag hotade arter som tidigare trivdes i ån.
Vattendomarna som styr kraftproduktionen i Nyköpingsån har sina rötter i 1918 års vattenlag och är därmed utformade enligt ­dåtidens lagar och värderingar. Hänsyn till djurlivet och övriga intressen saknas. ­Merparten av åns ursprungliga forsar har tystnat och ett ­flertal dammar hindrar lax, ål, mal och andra arter att vandra fritt. Nyköpingsåns sjörika ­avrinningsområde bedöms i en rapport från Karlstads universitet ha den i landet sjunde högsta potentialen som uppväxtområde för den akut utrotningshotade ålen om fria vandringsvägar återskapas.
Det troliga scenariot vid ­försäljning till en ny kraftverksaktör är att ­elproduktionen drivs vidare enligt befintliga vatten­domar. Många av de aktiviteter som i dag sker vid sidan av ­elproduktionen möjliggörs endast genom ett avtal mellan kommunen och ­Vattenfall som tillåter verksamheter ­utöver vattendomarna. Dessa avtal ­kommer sannolikt inte kunna överföras till en ny ägare och risken är uppenbar att ­exempelvis forspaddling och sportfiske då kan läggas till stadens historia. Kanotgymnasiets nationella utbildning kommer därmed sannolikt förlora stora delar av sin dragningskraft.
Försäljningen av kraftverken öppnar en ­historisk chans att utveckla ån till ett nationellt centrum för forspaddling och ett ­attraktivt ­sportfiske i ett unikt strömmande vatten i ­Sveriges mest tätbefolkade region. Ån kan på nytt bli en verklig tillgång för kommunen, regionens befolkning och den biologiska mångfalden.
Vi tre företräder genom våra nationella ­förbund lokala föreningar i Nyköping, men vi ser även att Nyköpingsån har ett stort regionalt och ­nationellt värde. Vi hoppas att kommunen ­snarast lyfter frågan och arbetar för att återföra bestämmanderätten över ån till kommunen och dess invånare!

Stefan Nyström
generalsekreterare, Sveriges Sportfiske- 
och Fiskevårdsförbund

Mikael Karlsson
ordförande, Svenska Naturskyddsföreningen

Anders Danielsson
generalsekreterare, Svenska Kanotförbundet

Annons
AKTUELLT

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...