Just nu:
Annons

Nyheter

4 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Forskarna är nyfikna på hur många olika kräftdjur det finns i Vänern, och hur de påverkar ekosystemet. Foto: Anders Lundin
Nu inleds jakten på vassa främlingar i Vänern

Främmande arter kan göra stor skada på lokala ekosystem – inte minst i sjöar och vattendrag. Nu går forskare på djupet kring invasiva arter i Vänern.

Det är forskare från Högskolan i Skövde som har fått uppdraget av bland annat länsstyrelsen att genomföra en förstudie för att inventera främmande arter av kräftdjur i Vänern.
Enligt projektledaren Sonja Leidenberger, lektor i biovetenskap, så kommer de i första läget koncentrera sig på Vänerns största hamnar eftersom risken bedöms som störst där.

– Det finns ett stort intresse i hela landet för att hitta bra metoder att upptäcka invasiva arter. Kan man agera snabbt innan arterna etableras, kan de elimineras. Vi kommer nu främst att leta efter olika kräftdjur och vi vet att man tidigare har hittat exemplar av ullhandskrabba i Vänern. Vi får se om vi även hittar andra arter som taggkindskräfta, marmorkräfta eller andra organismgrupper som står på Havs- och Vattenmyndighetens fokuslista, säger hon.

Förstudien ska vara klar i höst och ligga till grund för fortsatt inventeringsarbete. Här på Skaraborgsbygden.se kan du läsa mer om projektet.

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Holm
Marcus Lindell har valt att pryda armen med ett fiskemotiv.
Bildspel: Kolla in några av läsarnas fisketatueringar!

Det vandrar omkring många levande konstverk bland Fiskejournalens läsare. Det konstaterar vi efter uppmaningen att skicka in bilder på era tatueringar. Här nedan har vi plockat ut tio vassa tatueringar från olika delar av riket.

 

Vi säger tack till Jens ”Gäddan” Hedström, Joakim Hallin, Anton Wikström, Joacim Bertilsson, Andreas Olsson, Jukka Kalliokoski, Linda-Maria Lundin, Kalle Rössvik, Jimmy Plojen Johansson och Marcus Lindell som delat med sig av sina gaddningar.

Du kanske även gillar detta