Nu river vi ut kraftverk!

Hittar du ett vattenkraftverk som inte är i bruk – kontakta Älvräddarna. (Fotograf: Tom Wistmy)

Älvräddarna:
Älvräddarna efterlyser vattenkraftverk som står still. Sådana kraftverk innebär enbart en miljöskada och ska rivas ut, menar Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.
Älvräddarna begärde i december 2011 att kammarkollegiet skulle undersöka möjligheterna att återkalla tillståndet för Långfors kraftverk i Långan. Ägarna, Jämtkraft AB motsätter sig detta, men ansökan är inlämnad och allt fler remissinstanser ansluter sig nu till kammarkollegiets syn på saken och menar att sammantaget skulle en utrivning av det gamla kraftverket vara det bästa för miljön.
Nu uppmanar Älvräddarna Fiskejournalens läsare att meddela Älvräddarna om ni känner till kraftverk som står still och inte används.
– Enligt 24 kapitlet i miljöbalken ska tillstånd för vattenverksamheter återkallas om verksamheten upphört eller om det behövs för att Sverige ska kunna uppfylla sina förpliktelser mot EU, säger Christer Borg.
Förmodligen finns det många gamla kraftverk som idag bara står och är vandringshinder och där en utrivning skulle vara det bästa för miljön, menar Christer Borg. Dessutom kan det finnas idag inte godkända oljor i gamla generatorer som om de börjar läcka kan ge ytterligare skador på miljön.
Så ut och leta i era vattendrag efter kraftverk som inte används, meddela Älvräddarna. Kontaktinformation hittar ni på www.alvraddarna.se.
Älvräddarna kommer att agera genom att vidta de lagliga åtgärder som behövs för att inleda rättsprocesser om återkallelse och åtföljande utrivning.
www.alvraddarna.se

Annons
AKTUELLT

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...