[/caption] " /> Älvräddarna vill riva vattenkraftverk | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Nu river vi ut kraftverk!

Hittar du ett vattenkraftverk som inte är i bruk – kontakta Älvräddarna. (Fotograf: Tom Wistmy)

Älvräddarna:
Älvräddarna efterlyser vattenkraftverk som står still. Sådana kraftverk innebär enbart en miljöskada och ska rivas ut, menar Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.
Älvräddarna begärde i december 2011 att kammarkollegiet skulle undersöka möjligheterna att återkalla tillståndet för Långfors kraftverk i Långan. Ägarna, Jämtkraft AB motsätter sig detta, men ansökan är inlämnad och allt fler remissinstanser ansluter sig nu till kammarkollegiets syn på saken och menar att sammantaget skulle en utrivning av det gamla kraftverket vara det bästa för miljön.
Nu uppmanar Älvräddarna Fiskejournalens läsare att meddela Älvräddarna om ni känner till kraftverk som står still och inte används.
– Enligt 24 kapitlet i miljöbalken ska tillstånd för vattenverksamheter återkallas om verksamheten upphört eller om det behövs för att Sverige ska kunna uppfylla sina förpliktelser mot EU, säger Christer Borg.
Förmodligen finns det många gamla kraftverk som idag bara står och är vandringshinder och där en utrivning skulle vara det bästa för miljön, menar Christer Borg. Dessutom kan det finnas idag inte godkända oljor i gamla generatorer som om de börjar läcka kan ge ytterligare skador på miljön.
Så ut och leta i era vattendrag efter kraftverk som inte används, meddela Älvräddarna. Kontaktinformation hittar ni på www.alvraddarna.se.
Älvräddarna kommer att agera genom att vidta de lagliga åtgärder som behövs för att inleda rättsprocesser om återkallelse och åtföljande utrivning.
www.alvraddarna.se

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nej, det blir inget stopp för nya karpvatten. Foto: Marco Eichnar
Jubel bland sportfiskare – karpstopp dras tillbaka

Onsdagen var en segerns dag för svenska karpfiskare. Havs- och Vattenmyndigheten drar nämligen tillbaka sitt kritiserade förslag om att helt förbjuda utplantering av karp i nya vattenområden.

Fiskejournalen skrev för en tid sedan om den kraftiga kritiken mot Havs- och Vattenmyndigheten förslag, och nu har alltså sportfiskarna fått det glädjande beskedet att myndighetens ändrat sig.
– Det är glädjande att se att det faktiskt är möjligt att argumentera sakligt och få ett annat utfall. Nu kan man fortsatt utveckla sportfisket efter karp i landet under kontrollerade former, precis som vi hoppats, säger Svenska Karpklubbens ordförande Jon Sköld till Fiskejournalen.

De nya föreskrifterna som nu fastsatts innebär istället att det fortsättningsvis blir individuell prövning av ansökan hos respektive länsstyrelse som innan, vilket är exakt det som Svenska Karpklubben pekat på i sitt remissvar.
”På så vis kan vi fortsatt ha en god och kontrollerad möjlighet att skapa nya sportfiskevatten för Karp i Sverige och detta kan inte ses som annat än en viktig seger för alla som engagerar sig för karpfisket i vårt land”, skriver klubben på sin hemsida.
Här kan du läsa mer!

Du kanske även gillar detta