[/caption] " /> Älvräddarna vill riva vattenkraftverk | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Nu river vi ut kraftverk!

Hittar du ett vattenkraftverk som inte är i bruk – kontakta Älvräddarna. (Fotograf: Tom Wistmy)

Älvräddarna:
Älvräddarna efterlyser vattenkraftverk som står still. Sådana kraftverk innebär enbart en miljöskada och ska rivas ut, menar Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.
Älvräddarna begärde i december 2011 att kammarkollegiet skulle undersöka möjligheterna att återkalla tillståndet för Långfors kraftverk i Långan. Ägarna, Jämtkraft AB motsätter sig detta, men ansökan är inlämnad och allt fler remissinstanser ansluter sig nu till kammarkollegiets syn på saken och menar att sammantaget skulle en utrivning av det gamla kraftverket vara det bästa för miljön.
Nu uppmanar Älvräddarna Fiskejournalens läsare att meddela Älvräddarna om ni känner till kraftverk som står still och inte används.
– Enligt 24 kapitlet i miljöbalken ska tillstånd för vattenverksamheter återkallas om verksamheten upphört eller om det behövs för att Sverige ska kunna uppfylla sina förpliktelser mot EU, säger Christer Borg.
Förmodligen finns det många gamla kraftverk som idag bara står och är vandringshinder och där en utrivning skulle vara det bästa för miljön, menar Christer Borg. Dessutom kan det finnas idag inte godkända oljor i gamla generatorer som om de börjar läcka kan ge ytterligare skador på miljön.
Så ut och leta i era vattendrag efter kraftverk som inte används, meddela Älvräddarna. Kontaktinformation hittar ni på www.alvraddarna.se.
Älvräddarna kommer att agera genom att vidta de lagliga åtgärder som behövs för att inleda rättsprocesser om återkallelse och åtföljande utrivning.
www.alvraddarna.se

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta