För 10 år sedan bildades Kosterhavets nationalpark, som är Sveriges första marina nationalpark. Nu utreds det hur skyddet har påverkat bland annat fiskbestånden. " /> Nu ska det utredas: Hjälpte skyddet i Kosterhavet? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Hur står det egentligen till i Kosterhavets nationalpark? Foto: Maria Ålander
Nu ska det utredas: Hjälpte skyddet i Kosterhavet?

För 10 år sedan bildades Kosterhavets nationalpark, som är Sveriges första marina nationalpark. Nu utreds det hur skyddet har påverkat bland annat fiskbestånden.

Målet med Kosterhavets nationalpark utanför Bohuslän var bland annat att öka fiskbestånden och få tillbaka hajar och andra rödlistade arter. Under hösten utreder SLU hur fiskeregler som införts i skyddade havsområden fungerar, vilket inte minst är högintressant i samband med de fiskekvoter som EU snart ska besluta om. Flera organisationer kräver exempelvis stopp för all trålning i delar av Östersjön.

Sveriges Radio Ekot fick följa med på ett provfiske på Kosterhavet, där det kom positiva signaler från vissa arter. Det fångades bland annat pigghaj och blåhäxa.

– Pigghajen är numera en fredad art, som man inte får fiska. De har väl blivit vanligare. Jag tycker man ser de oftare i alla fall. De lever i stora stim, säger fiskeriassistenten Jan-Erik Johansson på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) till Ekot.

Dessa provfisken ska nu jämföras med tidigare undersökningar, och förhoppningsvis ge en bild av utvecklingen i nationalparken.

Ekot intervjuade även Lena Tingström, som är utredare på Havs- och vattenmyndigheten, och hon tycker att projektet är viktigt.

– Vi vill ju kunna utvärdera de regleringar vi inför. Dels för att se vilka effekter en viss typ av åtgärd har och dels för att få erfarenheter till kommande arbete med fiskereglering i marina skyddade områden, säger hon till Ekot.

Hör hela inslaget här!

Läs om hoppfulla nyheter i Fiskejournalen:

https://www.fiskejournalen.se/fisket-i-morrumsan-gar-fran-flopp-till-hopp/

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta