bogproppellerPressrelease: Lemmar lanserar nu den nya 110TT bogpropellern som är perfekt för båtar upp till 28 fot. Stort fokus har lagts på att skapa en liten, lätt och kompakt enhet. " /> Ny bogpropeller från Lewmar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Ny bogpropeller från Lewmar

bogproppellerPressrelease: Lemmar lanserar nu den nya 110TT bogpropellern som är perfekt för båtar upp till 28 fot. Stort fokus har lagts på att skapa en liten, lätt och kompakt enhet.
Med en vikt på endast 8kg är den mer än 30% lättare än de närmsta konkurrenterna. Tack vare det kompakta formatet och trumman på endast 11cm är det också möjligt att placera den långt fram i båten för att maximera kraften. Motorn på 1,5kW (2hp) har lång driftstid och kan leverera 28kg tryck i hela 7 minuter utan att bli överhettad. Lewmar har använt starka kompositmaterial där det är möjligt för att minska vikten och minimera underhållet, exempelvis behövs ingen offeranod.
Rekommenderat cirka pris från 7535:- inkl.moms
www.comstedt.se

 

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Svartmunnad smörbult, en hona och en hane. Foto: Jörgen Wiklund
Nya fisken – nu ska den både stoppas och nyttjas

Det är många som följer händelseutvecklingen kring fiskarten svartmunnad smörbult, med anledning av att den bland annat letar sig norrut längs Östersjöns kust. Forskare vid SLU ska nu ta fram en handlingsplan.

De ska nämligen ta fram kunskap som kan förhindra att den sprider sig till sötvatten – och kanske rentav blir till en resurs i stället.
”Invasiva arter är ett allvarlig hot mot biologisk mångfald och fisket. Svartmunnad smörbult är en invasiv fiskart som kommit med fartygstrafik från Svarta havet till Östersjön. Den innebär ett allvarligt hot mot våra inhemska arter genom sin höga reproduktionstakt, höga tålighet mot miljöfaktorer och framgångsrika konkurrens med andra bottenlevande arter”, konstaterar SLU i ett pressmeddelande.

Det är genom ett 4-årigt projekt som forskarna vill förena intressenters behov med ett vetenskapligt arbetssätt för att effektivt kunna tackla hotet som den invasiva svartmunnade smörbulten utgör. De ska också undersöka möjligheten att dra nytta av arten i kommersiellt fiske.

När effekterna är kartlagda kommer forskarna utveckla och testa nya metoder för att minska negativa effekter av den svartmunnade smörbulten, enligt pressmeddelandet. Läs mer här på SLU.

Du kanske även gillar detta