Just nu:
Annons

Nyheter

9 månader sedan Sverige Anders Holm
Johan Klingberg släpper ny bok.
Ny bok om flugfiske på Klingbergs vis

I dagarna släpper Johan Klingberg boken Flugfiske på mitt sätt, som blir hans fjärde verk inom flugfiskegenren. Johans tidigare böcker har haft ett tydligt flugbindartema men hans senaste alster är snarare en handbok, där det mesta en flugfiskare behöver veta behandlas.

Johan är för Allt om Flugfiskes läsare känd som chefredaktör och arbetar till vardags också som flugfiskeguide och kursledare.  Hans nya bok Flugfiske på mitt sätt tar upp allt från knutar, utrustning, fisketekniker till fiskens livsmiljö och beteende. Som kastinstruktör har han noga analyserat de svårigheter vi ofta ställs inför som flugkastare, och därför utvecklat en egen metodik så att vi kan utveckla våra kastfärdigheter. 
Knutar och kastinstruktioner har illustrerats av Johnny Hörberg. Ulf Börjesson, som är fotograf och en uppskattad medarbetare i Allt om Flugfiske, har bidragit med bilder. 
Fiskejournalen ringde upp Johan för att få höra mer om hans bokprojekt.

Hur föddes bokprojektet? 
– Det började som en idé om ett litet instruktionshäfte att dela ut till mina kursdeltagare. När jag sedan började skriva fylldes sidorna på allt eftersom och till sist blev det en bok. Min tanke har ständigt varit att ge läsaren en tydlig och förståelig förklaring på de frågor som en flugfiskare kan ställa sig, berättar Johan. 

Vad skiljer den här boken från andra?
– Den här boken är egentligen en sammanställning av alla frågor jag har fått från flugfiskare som jag träffat genom åren. Innehållet är därför inte skrivet utifrån vad jag själv tycker är väsentligast att känna till. Istället är det skrivet utifrån vad de flesta flugfiskare verkligen vill veta. 

Finns det några områden som inte berörs?
– Ja, det gör det. Flugbindningen finns inte med alls, det här är mer en pedagogisk fiskebok. Lax- och havsöringsfiske i strömmande vatten är helt utelämnat. Fokus ligger uteslutande på enhandsfiske efter öring, harr, regnbåge, kustöring och gädda. 

Vilka tycker du borde läsa boken? 
– De frågor som kapitlen grundar sig på är ställda av flugfiskare med olika bakgrund och olika fiskeerfarenhet. En del av innehållet kan säkert uppskattas av en del erfarna flugfiskare, medan andra delar främst är riktade till nybörjaren, säger Johan. 

Boken är på 240 sidor, kostar 399 kronor och ges ut av Setterns bokförlag. En numrerad utgåva finns som begränsat antal och kostar 990 kronor.

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta