Annons
Ny bok om flugfiske på Klingbergs vis | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Holm
Johan Klingberg släpper ny bok.
Ny bok om flugfiske på Klingbergs vis

I dagarna släpper Johan Klingberg boken Flugfiske på mitt sätt, som blir hans fjärde verk inom flugfiskegenren. Johans tidigare böcker har haft ett tydligt flugbindartema men hans senaste alster är snarare en handbok, där det mesta en flugfiskare behöver veta behandlas.

Johan är för Allt om Flugfiskes läsare känd som chefredaktör och arbetar till vardags också som flugfiskeguide och kursledare.  Hans nya bok Flugfiske på mitt sätt tar upp allt från knutar, utrustning, fisketekniker till fiskens livsmiljö och beteende. Som kastinstruktör har han noga analyserat de svårigheter vi ofta ställs inför som flugkastare, och därför utvecklat en egen metodik så att vi kan utveckla våra kastfärdigheter. 
Knutar och kastinstruktioner har illustrerats av Johnny Hörberg. Ulf Börjesson, som är fotograf och en uppskattad medarbetare i Allt om Flugfiske, har bidragit med bilder. 
Fiskejournalen ringde upp Johan för att få höra mer om hans bokprojekt.

Hur föddes bokprojektet? 
– Det började som en idé om ett litet instruktionshäfte att dela ut till mina kursdeltagare. När jag sedan började skriva fylldes sidorna på allt eftersom och till sist blev det en bok. Min tanke har ständigt varit att ge läsaren en tydlig och förståelig förklaring på de frågor som en flugfiskare kan ställa sig, berättar Johan. 

Vad skiljer den här boken från andra?
– Den här boken är egentligen en sammanställning av alla frågor jag har fått från flugfiskare som jag träffat genom åren. Innehållet är därför inte skrivet utifrån vad jag själv tycker är väsentligast att känna till. Istället är det skrivet utifrån vad de flesta flugfiskare verkligen vill veta. 

Finns det några områden som inte berörs?
– Ja, det gör det. Flugbindningen finns inte med alls, det här är mer en pedagogisk fiskebok. Lax- och havsöringsfiske i strömmande vatten är helt utelämnat. Fokus ligger uteslutande på enhandsfiske efter öring, harr, regnbåge, kustöring och gädda. 

Vilka tycker du borde läsa boken? 
– De frågor som kapitlen grundar sig på är ställda av flugfiskare med olika bakgrund och olika fiskeerfarenhet. En del av innehållet kan säkert uppskattas av en del erfarna flugfiskare, medan andra delar främst är riktade till nybörjaren, säger Johan. 

Boken är på 240 sidor, kostar 399 kronor och ges ut av Setterns bokförlag. En numrerad utgåva finns som begränsat antal och kostar 990 kronor.

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Forskare och myndighet är oense kring vad som orsakar fiskdöd i exempelvis Ljungan.
Stor oenighet: Vad orsakar egentligen fiskdöden?

Tiaminbrist, sjukdomar som återkommer med jämna mellanrum eller högre temperaturer? Det råder oenighet kring vad som orsakar fiskdöd i de svenska Östersjöälvarna. Även myndigheter och forskare är oense.

Återigen går larmen om döda och sjuka fiskar i svenska älvar, även om det faktiskt rapporteras om låg dödlighet i vissa vatten, till exempel Råneälven.
Mest i fokus har Ljungan hamnat, där Fiskejournalen redan rapporterat om döda havsöringar och oroliga sportfiskare.
Frågan är då vad som orsakar fiskdöden? Statens veterinärmedicinska anstalt menar att en av orsakerna är högre vattentemperaturer.
– Det handlar om ett samspel mellan individen, miljön och det som framkallar sjukdomen, i det här fallet svamp, säger tillförordnade statsveterinären Charlotte Axén på Statens veterinärmedicinska anstalt till SVT.

Men den förklaringen möts av hård kritik.
– Jag tycker att det finns ganska goda belägg för att det beror på brist på ämnet tiamin. Om fiskdöden skulle bero på vattentemperaturen borde laxar söderut drabbas hårdare än de i norr, men så är det inte.
Det säger Stellan Hamrin, som är fiskforskare, tidigare chef på Sötvattenslaboratoriet och före detta fiskexpert på miljödepartementet, till SVT. Här ser du inlägget om oenigheten.
På Fiskejournalen kan du också läsa en färsk debattartikel i ämnet!

Du kanske även gillar detta