Den svartmunnade smörbulten kan komma att etablera sig på västkusten. Det eftersom den nyligen har hittats i vatten med liknande salthalter, konstaterar forskare vid Göteborgs universitet. " /> Ny fiskart kan invadera kusten – forskare oroade | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Mathias Arnham
Få fiskar kan leva i så olika salthalter som den svartmunnade smörbulten. Foto: Lars Vallin/Sportfiskarna
Ny fiskart kan invadera kusten – forskare oroade

Den svartmunnade smörbulten kan komma att etablera sig på västkusten. Det eftersom den nyligen har hittats i vatten med liknande salthalter, konstaterar forskare vid Göteborgs universitet.
− Fisken verkar klara samma salthalt som vi har på Västkusten när vi håller den i akvarier, men den har ännu inte spridit sig ut i det egentliga havet, säger Leon Green, doktorand vid institutionen för biologi och miljövetenskaper på Göteborgs universitet.
Smörbulten kommer från Svarta havets bräckta vatten men har spridit sig till, bland annat, de danska sunden. Och nu tror forskarna att den kommer att ta sig till vatten med ännu högre salthalt, som dem längs med västkusten. Den har redan spridit sig till de något mindre salta vattnet i Göteborgs hamn.

Eftersom den har påverkat traditionellt fiske i delar av Östersjön finns det, enligt Göteborgs universitets Leon Green, en oro för effekterna den kan ha på ekosystemet.
− Fisken har även påverkat fågellivet i vissa delar av Östersjön eftersom den, precis som ejdern, äter mycket blåmusslor. Samma sak kan därför hända på västkusten, säger han till Forskning.se.

Relaterad nyhet från din region
21 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Hugg in på Vänern! Foto: Photoholgic
Nya kartan som visar vägen till napp på Vänern

Intresset för sportfiske ökar konstant, och inte minst nybörjare behöver lite hjälp att hitta vägen till huggen. Nu lanseras det en karta som visar vägen till napp på Vänern.

Det är projektet Hållbar fisketurism i Vänern som i samverkan med lokala fiskeföreningar och sportfiskare tagit fram en digital karta, som ska underlätta tillvaron för sportfiskare.
Med kartan vill de förbättra informationen och lyfta det strand- och stadsnära fisket runt Vänern.

– Det är i dag många, både lokalbor och besökare, som inte vet var man kan fiska och vilka regler som gäller, och med kartan hoppas jag att vi kan hjälpa fler att komma ut på fiske, säger Simon Jonsson, projektledare på Fiskeområde Vänern i ett pressmeddelande.

För varje plats på kartan framgår om det behövs fiskekort och var man i sådana fall köper det samt vilka arter den lyckosamme kan förvänta sig att dra upp.
Kartan omfattar än så länge fiskeplatser i följande kommuner: Karlstad, Hammarö, Kristinehamn, Mariestad och Vänersborg. Här hittar du den!

Du kanske även gillar detta