Ny fiskdöd vid Getterön

Fiskdöd vid Getterön

Den 17 januari i år upptäckte en fågelskådare hundratals döda fiskar i samma vattendrag som rinner ut i det känsliga fågelreservatet på Getterön. Nu har det hänt igen. (Foto: Svt Play)

I januari hittades hundratals döda fiskar i ett vattendrag vid Getteröns fågelreservat. Nu har det hänt igen.
– Jag blir förbannad över att det här ska behöva pågå, säger Björn Nilsson, ansvarig för fisketillsynen i Varbergs kommun.
Provtagning har gjorts och man har konstaterat starkt förorenat vatten i bäcken. Varifrån gifterna kommer vet man i nuläget inte. Björn Nilsson anser att Varberg kommun inte gjort vad som krävs. Vid giftutsläppet i januari lade miljö- och hälsoskyddsförvaltningen, enligt Hallands nyheter,  inte ner något arbete för att hitta orsaken till fiskdöden. Istället avvaktade kommunen polisutredningen som lades ner bara några veckor senare i brist på bevis. Den gången förblev fiskdöden ett mysterium.
– Jag tycker inte att kommunen sköter den här typen av händelser så bra. Det borde finnas en instans som ska kunna ta enkla vattenprover med kort varsel. Ett vattenprov måste tas när utsläppet upptäcks och är akut, säger Björn Nilsson, som nu oroas över att fler djur skulle komma till skada i närområdet.
Dagvattenledningen, i höjd med Lassabacka, har ett stort avrinningsområde från både ett industriområde och bostadsområdet Brunnsberg.
– Nu måste vi ta reda på var utsläppet kommer ifrån och vidta åtgärder, säger Mikael Bergenheim på Vivab, det kommunala bolag som är verksamhetsutövare över dagvattnet och har ansvaret för att hålla det rent.
Mer läsning hittar du på www.hn.se
Läs även tidigare notiser i ämnet.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...