Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Robert Westin
Forskare tittar på öringen och dess storlek. Foto: Robert Westin
Ny forskning ska hjälpa öringsförvaltningen

Forskare från Umeå universitet är på plats i Kirunafjällen för att undersöka varför det skiljer på öringens storlek i olika vattendrag.

I ett projekt som är tre år långt skall forskare från Umeå universitet titta på varför det kan skilja på öringens storlek i olika vattendrag.

– Vi elfiskar för att skatta öringstätheten i bäckar här kring Nikkaluokta och Torneträsk, säger Mattias Melin till SVT.

En tes är att om det finns många bäckar som rinner ut till en sjö så kommer den sjön att få en stor population av småöring. Då blir konkurrensen om maten stor vilket kommer att leda till att öringen får en sämre storlekstillväxt.

Man tror också att en sjö som håller stor öring har ett mindre antal bäckar som rinner till den sjön. Då går färre öringar ut i sjön och då får dom utrymme att växa sig större.

– Tanken i slutändan är att det här ska ge någon form av enkel kartinformation för förvaltningen. En länsstyrelse eller sameby skulle då kunna utifrån att titta på kartan göra enkla beräkningar för att säga att det här är en bra fiskesjö för sportfiske eller är det en sjö man kanske ska nätfiska i, säger forskaren Pär Byström, Umeå universitet, till SVT.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll lämnar sin tjänst på Mörrums Kronolaxfiske. Nu är frågan vem som ska efterträda henne? Foto: Privat
Toppjobb ledigt när Ida-Maria lämnar sin tjänst

Det händer mycket kring Mörrumsån just nu, med både miljonsatsningar på fiskevård och planer på en ny kastanläggning. Nu kommer beskedet att platschefen på Mörrums Kronolaxfiske, Ida-Maria Rigoll, säger upp sig.

Hon levererade sitt besked till allmänheten på onsdagen, där hon beskriver det svåra beslutet så här.
– Det har varit ett tufft beslut som tagit väldigt långt tid, längre än de flesta kan ana. 4 år ganska exakt har jag varit i Mörrum på Mörrums Kronolaxfiske och Sveaskog, skriver hon på sin blogg.

Anledningen är att hon tackat ja till ett annat uppdrag, som hon tillträder 1 maj. Det innebär också att jakten på hennes efterträdare börjar med detsamma.

– Jag har fått vara med i sammanhang jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, jag har varit på middagar med ambassadörer från olika länder, landshövdingar, generaldirektörer, politiker, musiker, kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, forskare, ungdomar och helt enkelt fantastiska, skriver Ida-Maria Rigoll på sin blogg.

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Du kanske även gillar detta