Annons
Ny forskning ska hjälpa öringsförvaltningen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Robert Westin
Forskare tittar på öringen och dess storlek. Foto: Robert Westin
Ny forskning ska hjälpa öringsförvaltningen

Forskare från Umeå universitet är på plats i Kirunafjällen för att undersöka varför det skiljer på öringens storlek i olika vattendrag.

I ett projekt som är tre år långt skall forskare från Umeå universitet titta på varför det kan skilja på öringens storlek i olika vattendrag.

– Vi elfiskar för att skatta öringstätheten i bäckar här kring Nikkaluokta och Torneträsk, säger Mattias Melin till SVT.

En tes är att om det finns många bäckar som rinner ut till en sjö så kommer den sjön att få en stor population av småöring. Då blir konkurrensen om maten stor vilket kommer att leda till att öringen får en sämre storlekstillväxt.

Man tror också att en sjö som håller stor öring har ett mindre antal bäckar som rinner till den sjön. Då går färre öringar ut i sjön och då får dom utrymme att växa sig större.

– Tanken i slutändan är att det här ska ge någon form av enkel kartinformation för förvaltningen. En länsstyrelse eller sameby skulle då kunna utifrån att titta på kartan göra enkla beräkningar för att säga att det här är en bra fiskesjö för sportfiske eller är det en sjö man kanske ska nätfiska i, säger forskaren Pär Byström, Umeå universitet, till SVT.

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Holm
Flytvästar återkallas. Jula är återförsäljare för de tre till vänster och Bauhaus är återförsäljare för den högra.
Fler flytvästar återkallas

I augusti rapporterade Fiskejournalen om att Biltema återkallade flytvästar. Nu återkallas också flytvästar hos Jula och Bauhaus.

Det är uppblåsbara flytvästar från Marine Pool som återkallas för åtgärd. Anledningen till återkallelsen är att flytvästarna saknar låsmekanism som förhindrar att gaspatronen kan gänga ur och därför riskerar att inte blåsa upp sig. Återförsäljare för dessa flytvästar är kedjorna Jula och Bauhaus. Modellerna det gäller är Classic 150N och Aero plus 165N på Jula. På Bauhaus handlar det om räddningsväst automatisk nautic 150N (artikelnummer 4056459380121).

Berörda flytvästar är tillverkade före 2020 och tillverkningsår finns angivet på etiketten på flytvästens insida. Åtgärden är ett krav från Konsumentverkets enhet för produktsäkerhet och gäller för samtliga uppblåsbara flytvästar på marknaden. Ett beslut från EU-kommissionen 2019 gör att flytvästar som säljs måste ha säkrade gaspatroner. ”Många flytvästar hos konsument har dock fortfarande osäkrade gaspatroner” skriver Konsumentverket.

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Du kanske även gillar detta