(Vassen fräses bort vilket förbättrar den kommande våtmarken. (Foto: Micael Söderman) (Vassen fräses bort vilket förbättrar den kommande våtmarken. (Foto: Micael Söderman)[/caption] " /> Ny gäddfabrik på Värmdö | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
Ny gäddfabrik på Värmdö
(Vassen fräses bort vilket förbättrar den kommande våtmarken. (Foto: Micael Söderman)

(Vassen fräses bort vilket förbättrar den kommande våtmarken. (Foto: Micael Söderman)

Sportfiskarna påbörjade i juli byggandet av en cirka fyra hektar stor våtmark vid Evlinge på Värmdö.
Under sommaren har stora delar av dammvallen byggts och nyligen frästes stora ytor vass vilket medför bättre lekförutsättningar för fisken och godare bete för djuren som framöver ska beta på marken.
Senare i höst kommer fiskvägen att anläggas och i vår är det sedan fritt fram för fisklek. Våtmarken kommer som positiv bieffekt även att dämma bort ett vandringshinder som hindrat passage upp till ett uppströms liggande träsk. I vår kommer detta sannolikt att förbättra för de abborrar och fiskar av andra arter som årligen stått och stångat nedströms vandringshindret.
Läs mer om Sportfiskarnas åtgärder för rovfisk på: www.sportfiskarna.se/rovfisk

Relaterad nyhet från din region
25 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Så här kan det se ut längs Mörrumsån om planerna går i lås. Illustration: Blekinge Tekniska högskola
Lyxig kastanläggning ska sätta Blekinge på kartan

En lyxig och unik kastanläggning vid Mörrumsån kan bli nästa satsning för att sätta sportfisket i Blekinge på kartan. En presenterad förstudie avslöjar stora planer, där förhoppningen är att locka främst unga sportfiskare.

Det är Svenska Castingförbundet som i samarbete med bland annat Mörrums Kronolaxfiske smider planer på en kastanläggning, som i sitt utförande ska vara unik i Europa.
Sedan tidigare har det funnits planer på att etablera en kastanläggning i Ronneby kommun, men nu verkar alltså satsningen hamna i Karlshamn kommun i stället, och troligtvis i anslutning till Mörrumsån.

”En kastpoolsanläggning kommer stärka redan befintliga erbjudanden och tillföra något nytt, helt unikt för Europa och Sverige. Genom att arrangera internationella event vid anläggningen kommer 100-tals ambassadörer att sprida ordet i hela världen, vilket kommer stärka regionens image och varumärke på ett trovärdigt sätt”, står det i förstudien.
Nästa steg är att hitta finansiering och ännu fler samarbetspartners.

Lockar andra grupper
Någon som håller tummarna för att anläggningen blir verklighet är Ida-Maria Rigoll på Mörrums Kronolaxfiske.
– Vi håller tummarna. Med en sådan här kastanläggning skulle vi kunna locka helt andra grupper och erbjuda nya paketlösningar. Det finns redan en liknande anläggning i San Francisco, Golden Gate, men den i Karlshamns kommun skulle bli unik för Europa, säger Ida-Maria Rigoll som nu hoppas att både kommunen och andra aktörer ska nappa på idén.

Du kanske även gillar detta