[/caption] " /> Ny guideutbildning i Forshaga | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Ny guideutbildning i Forshaga

Den nya yrkeshögskoleutbildningen i Forshaga ska ge eleverna de verktyg de behöver för att kunna göra guidning till ett levebröd.

I höst startar en ny utbildning för den som vill bli guide inom fiske eller jakt. Med ett ökat intresse för upplevelse- och naturturism i hela Europa, ser framtidsutsikterna för naturguider goda ut.
Att Forhagaakademin har valt att kombinera fiske och jakt i en utbildning, beror bland annat på att fler och fler anläggningar erbjuder både jakt och fiske. Tanken är att de elever som väljer fiskeinriktningen också ska vara införstådda i jaktens villkor och tvärtom.
– Det är viktigt att ha en specialisering, men den som har kunskap om bägge delarna, har lättare att få sysselsättning året om, eftersom jakt- och fiskesäsongerna delvis kompletterar varandra, säger Per Johansson, rektor på Forshagaakademin.
Utbildningen ”Fiske- och jaktguide” är tvåårig och för att kunna söka denna YH-utbildning, ska man ha grundläggande gymnasiebehörighet. Sista ansökning är 10 maj.

För den som blir nyfiken på att veta mer, så kommer Forshagaakademin att vara på plats både på Vildmarksmässan i Stockholm och på Sportfiskemässan i Jönköping. Man kan även läsa mer på www.forshagaakademin.se
Maria Ålander

 

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta