Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Ny ledare i meterligan

Niclas Andersson (tv) är ny ledare i Meterligan. Frågan är om Jarmo Kuisma har några ess i rockärmen och kan kontra.

Niclas Andersson från Mockfjärd är ny ledare i 100-klubbens tävling Meterligan. Han har den senaste tiden konstant knappat in på Jarmo Kuismas till synes ointagliga ledning och nu har han äntrat förstaplatsen.
Meterligan ser ut att gå mot en spännande upplösning. Jarmo Kuisma från Älvängen rivstartade under vår och försommar, men sedan har Niclas Andersson fått upp farten och krympt försprånget. Om Niclas vinner årets Meterliga blir han den första att göra det två år i rad. Han kom för övrigt på andraplats 2009.
Tävlingen Meterligan löper året ut för att sedan starta om efter nyåret. Återstår att se vem som spurtar bäst.
Ni kan följa upplösningen här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta