Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Ny ledare i Meterligan

Niclas Andersson var med och fajtades i toppen av Meterligan i fjol – och i år tänker han i alla fall inte bli sämre… Fyra metergäddor i maj tar honom till toppen!
Niclas, som bor i Mockfjärd i Dalarna, är en mångsidig fiskare som fiskar i olika vatten, med olika metoder. I maj gjorde han ett par vändor till Hovran, till Tansen och till Västerdalälven. Sammanlagt blev det fyra godkända 100-klubbare och därmed går Niclas upp i ledningen av Meterligan, eftersom han sedan tidigare hade tre godkända gäddor på listan.
Två av majgäddorna kom från Tansen och båda var rejält långa – men det var duktig skillnad på vikten. Den 17 maj fångad Niclas en gädda på 117 centimeter och fem dagar senare en på 116. Den förstnämnda var ganska smal och tyngde inte vågen mer än till 8,2 kg, medan däremot 116-centimetaren passerade det magiska tiostrecket med ett hekto.

Niclas, precis som flera av toppkonkurrenterna, har flera anmälda gäddor som väntar på att bli granskade. Den senaste månaden har det vällt in anmälningar till 100-klubben och just nu finns det cirka 70 anmälningar i inboxen.
Läs mer om 100-klubben på den här länken.
Svenne Andersson

Niclas Andersson med en grov 116-centimetare från Tansen i Dalarna.

Niclas Andersson med en grov 116-centimetare från Tansen i Dalarna.


Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta