ny_oringartEtt turkiskt forskarteam menar att de funnit en ny öringart, Salmo kottelati. Arten har hittats i vattnen runt Alakirälven, i Atalya i Turkiet. " /> Ny öringart upptäckt i Turkiet | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Ny öringart upptäckt i Turkiet

ny_oringartEtt turkiskt forskarteam menar att de funnit en ny öringart, Salmo kottelati. Arten har hittats i vattnen runt Alakirälven, i Atalya i Turkiet.
Denna nya arts kännetecken är färre parrmärken längs fiskens sidolinje, en större mun och en större ”maxilla”, det vill säga den oregelbundna skelettdel som formar överkäken.
Runt balkanhalvön finns många spännande arter generellt och även bland fiskar kan det mycket väl finnas oupptäckta arter. Den historisk sett långa isolering, på grund av att delar av Balkan och Turkiet var isfria under istiden, har gynnat bildningen av extrema varianter och nya arter. Dock är docenten i fiskbiologi, Ingemar Näslund, lite tveksam:
– Min uppfattning är att man behöver en genomgående DNA-analys, innan man kan säga att en ny art har upptäckts. Någon sådan analys finns inte i detta fall. Jag tror att upptäckarna kan höra till den klassiska skola som nöjer sig med att mäta ett hundratal yttre karaktärer.

Mot bakgrund av att upptäckten av en ny art är var biologs yttersta dröm, bör man kanske vara lite skeptisk till alla dylika upptäckter. Många ”nya arter” har efter noggrannare analyser vackert fått finna sig i att bara bli en variant av en befintlig art.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
Du kanske även gillar detta