ny_oringartEtt turkiskt forskarteam menar att de funnit en ny öringart, Salmo kottelati. Arten har hittats i vattnen runt Alakirälven, i Atalya i Turkiet. " /> Ny öringart upptäckt i Turkiet | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Ny öringart upptäckt i Turkiet

ny_oringartEtt turkiskt forskarteam menar att de funnit en ny öringart, Salmo kottelati. Arten har hittats i vattnen runt Alakirälven, i Atalya i Turkiet.
Denna nya arts kännetecken är färre parrmärken längs fiskens sidolinje, en större mun och en större ”maxilla”, det vill säga den oregelbundna skelettdel som formar överkäken.
Runt balkanhalvön finns många spännande arter generellt och även bland fiskar kan det mycket väl finnas oupptäckta arter. Den historisk sett långa isolering, på grund av att delar av Balkan och Turkiet var isfria under istiden, har gynnat bildningen av extrema varianter och nya arter. Dock är docenten i fiskbiologi, Ingemar Näslund, lite tveksam:
– Min uppfattning är att man behöver en genomgående DNA-analys, innan man kan säga att en ny art har upptäckts. Någon sådan analys finns inte i detta fall. Jag tror att upptäckarna kan höra till den klassiska skola som nöjer sig med att mäta ett hundratal yttre karaktärer.

Mot bakgrund av att upptäckten av en ny art är var biologs yttersta dröm, bör man kanske vara lite skeptisk till alla dylika upptäckter. Många ”nya arter” har efter noggrannare analyser vackert fått finna sig i att bara bli en variant av en befintlig art.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta