[/caption] " /> Ny räddningsinsats för Östersjön | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Ny räddningsinsats för Östersjön

Oceana hoppas kunna stärka argumenten för att skydda fler marina områden efter att man samlat på sig data om bland annat tjuvfiske. (Foto: Oceana/Carlos_Suárez)

Östersjöns utsatta och mycket unika miljö får hjälp från ännu ett håll. Nu är det organisationen Oceana som tar krafttag för att utforska Östersjöns kustlinjer och dess miljö. Oceana kallar sig ”världens största havsmiljöorganisation”.
– Vi är inte här för att upprepa att Östersjön är döende, utan för att bidra till återhämtningsprocessen och frammana verklig politisk förändring så att nedbrytningen stoppas, säger Xavier Pastor, som är expeditionsansvarig och verkställande chef i Europa.

Under en månads tid ska dykare, marinbiologer och experter samla in data, bland annat i Hanöbukten, Marstrandsskärgården och Öresund, innan expeditionen går vidare till Finland och Polen.
Oceana vill stärka sina argument i kampen för att skydda fler marina områden och förvalta redan existerande.
– Vi ska även dokumentera eventuellt tjuvfiske, som tyvärr fortfarande är vanligt förekommande, säger organisationen i ett pressmeddelande.
Läs mer om Oceana.
Missa inte tidigare notiser om Östersjön.
Nicka Hellenberg

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta