Selektivt fiske innebär enkelt uttryckt att man försöker fånga rätt arter av rätt storlek vid rätt plats och rätt tidpunkt. (Foto: CC/DerekKeats BY2.0) Selektivt fiske innebär enkelt uttryckt att man försöker fånga rätt arter av rätt storlek vid rätt plats och rätt tidpunkt. (Foto: CC/DerekKeats BY2.0)[/caption] " /> Ny satsning på selektivt yrkesfiske | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Ny satsning på selektivt yrkesfiske
Selektivt fiske innebär enkelt uttryckt att man försöker fånga rätt arter av rätt storlek vid rätt plats och rätt tidpunkt. (Foto: CC/DerekKeats BY2.0)

Selektivt fiske innebär enkelt uttryckt att man försöker fånga rätt arter av rätt storlek vid rätt plats och rätt tidpunkt. (Foto: CC/DerekKeats BY2.0)

Regeringen satsar 38 miljoner kronor under en fyraårsperiod, för att hjälpa yrkesfisket att bli mer selektivt. För att stötta denna satsning inrättas nu Sekretariatet för selektivt fiske vid SLU:s havsfiskelaboratorium i Lysekil.
Utkast av fisk – alltså att fångade fiskar av olika skäl kastas åter i vattnet – i det kommersiella fisket motverkar långsiktigt hållbart nyttjande av havets biologiska resurser. Ett mål i den nya gemensamma fiskeripolitiken inom EU är därför att gradvis införa en skyldighet att landa alla fångster av arter som omfattas av kvoter. För att stimulera utvecklingen av selektivt fiske och därmed underlätta för yrkesfisket att efterleva landningsskyldigheten har Institutionen för akvatiska resurser i Lysekil, som ingår i SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) startat ett Sekretariat för selektivt fiske. Avsikten med sekretariatet är att hjälpa yrkesfisket att formulera sina idéer i projektform som sedan kan utvärderas vetenskapligt och användas inom fiskeriförvaltningen i Sverige.

– Detta är en ny arbetsform som vi provar eftersom ett utkastförbud kommer att innebära många nya utmaningar för fisket, och då är det näringen som bäst kan formulera problem och idéer till lösningar, säger Joakim Hjelm, forskare på Akvatiska resurser.
– Vi tror även att detta arbetssätt underlättar det generella samarbetet mellan yrkesfiske, forskning och förvaltning, menar Daniel Valentinsson, föreståndare för Havsfiskelaboratoriet i Lysekil.
Sekretariatet för selektivt fiske har inrättats på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten (HaV) som 2014 ansvarar för satsningen. Insamlandet av projektidéer pågår under april–juni 2014, varefter en styrgrupp på HaV beslutar vilka projekt som skall utföras under 2014.

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta