Ny satsning på selektivt yrkesfiske

Selektivt fiske innebär enkelt uttryckt att man försöker fånga rätt arter av rätt storlek vid rätt plats och rätt tidpunkt. (Foto: CC/DerekKeats BY2.0)

Selektivt fiske innebär enkelt uttryckt att man försöker fånga rätt arter av rätt storlek vid rätt plats och rätt tidpunkt. (Foto: CC/DerekKeats BY2.0)

Regeringen satsar 38 miljoner kronor under en fyraårsperiod, för att hjälpa yrkesfisket att bli mer selektivt. För att stötta denna satsning inrättas nu Sekretariatet för selektivt fiske vid SLU:s havsfiskelaboratorium i Lysekil.
Utkast av fisk – alltså att fångade fiskar av olika skäl kastas åter i vattnet – i det kommersiella fisket motverkar långsiktigt hållbart nyttjande av havets biologiska resurser. Ett mål i den nya gemensamma fiskeripolitiken inom EU är därför att gradvis införa en skyldighet att landa alla fångster av arter som omfattas av kvoter. För att stimulera utvecklingen av selektivt fiske och därmed underlätta för yrkesfisket att efterleva landningsskyldigheten har Institutionen för akvatiska resurser i Lysekil, som ingår i SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) startat ett Sekretariat för selektivt fiske. Avsikten med sekretariatet är att hjälpa yrkesfisket att formulera sina idéer i projektform som sedan kan utvärderas vetenskapligt och användas inom fiskeriförvaltningen i Sverige.
– Detta är en ny arbetsform som vi provar eftersom ett utkastförbud kommer att innebära många nya utmaningar för fisket, och då är det näringen som bäst kan formulera problem och idéer till lösningar, säger Joakim Hjelm, forskare på Akvatiska resurser.
– Vi tror även att detta arbetssätt underlättar det generella samarbetet mellan yrkesfiske, forskning och förvaltning, menar Daniel Valentinsson, föreståndare för Havsfiskelaboratoriet i Lysekil.
Sekretariatet för selektivt fiske har inrättats på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten (HaV) som 2014 ansvarar för satsningen. Insamlandet av projektidéer pågår under april–juni 2014, varefter en styrgrupp på HaV beslutar vilka projekt som skall utföras under 2014.

Annons
AKTUELLT

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...