Annons
Ny skandal – Sportfiskarna polisanmäler fiskdöd | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Här är beviset på torrläggningen i Nyköpingsån, med bland annat död öring som konsekvens. Foto: Rickard Gustafsson/Sportfiskarna
Ny skandal – Sportfiskarna polisanmäler fiskdöd

Skandalerna med torrlagda vattendrag och fiskdöd fortsätter att rapporteras in denna höst. Nu är det Sportfiskarna som polisanmäler en händelse i Nyköpingsån, där kraftbolaget sänkte vattennivån så mycket att mängder av fisk och musslor dog.

Det var tidigare i veckan som Nyköping Vattenkraft AB sänkte vattnet för underhåll av kraftverket vid Storhuskvarn. De hade tillstånd att sänka flödet till 1,5 kubikmeter per sekund, men enligt Sportfiskarnas var det nolltappning på sträckan, vilket de kan bevisa med fotodokumentation. Konsekvensen blev stora mängder döda mörtar, abborrar, öringar och även musslor.

Detta blev inte bara ett bakslag för vattenmiljön, utan även för det populära fisket i ån. Sportfiskarna fick nyligen dispens för att förlänga fiskesäsongen, och de riktar sig inte minst till barn och ungdomar.
– Torrläggningen av ån förstör möjligheterna för vår verksamhet och visar med all tydlighet att vattenkraft i Nyköpingsån är helt fel vägval för kommunen, säger Nils Ljunggren, regionchef för Sportfiskarna Region Mitt, på deras hemsida.

Sportfiskarna har nu anmält händelsen till Länsstyrelsen i Södermanlands län som är tillsynsmyndighet och kommer även polisanmäla torrläggningen som miljöbrott. Läs mer på deras hemsida.

Relaterad nyhet från din region
1 dag sedan Sverige Anders Lundin
Martina Sjöstedt med gädda nummer 201 denna säsong. Foto: Privat
Över 200 gäddor denna säsong – så lyckas Martina

Martina Sjöstedt åker land och rike runt i jakten på favoritfisken – gädda. Nu har vintern kommit till norra Sverige, men i södra landsdelarna pågår säsongen ett tag till – och Martina kan knepen för att lura höstgäddorna.

Hittills har hon landat över 200 gäddor denna säsong, och det kommer garanterat att bli ytterligare några fler innan hon ställer undan spöt för säsongen.
– Det har varit en rolig och lärorik säsong. Många fiskar i båten och flera spännande möten med andra likasinnade personer. Jag har lärt mig mycket och jag har lagt mycket tid på fisket och på att läsa av vatten och leta mig fram på nya ställen, berättar Martina.

Hon tillhör sportfiskarna som är beredd att lägga mycket tid på att maximera sina chanser.
– En del vatten jag fiskat på har inte ens haft en djupkarta, så det har jag fått ritat själv med mitt ekolod. Då är det extra roligt att lyckas när man vet att man gjort jobbet själv!
Hennes största fisk denna säsong lyckades hon kroka i mitten av oktober, på ett spontanpass innan jobbet mitt i blåsvädret.
– Det var min 201:a gädda denna säsong, en fin dam på 105 centimeter och 7,8 kilo. Inget personligt rekord, men en otroligt fin fisk!

Här kommer Martinas tips för ett bra gäddfiske på senhösten:
1)
Leta reda på betesfisken, där maten finns där finns gäddan.
2) Stick ut, välj ett bete som hörs och syns. Skrikiga färger och rassel har fungerat för mig!
3) Fiska långsamt, många och långa vevstopp! Gäddan hugger oftast i vevstoppet. Blya med lätta vikter och låt betet sjunka långsamt.
4) Håll dig varm, du vill inte avbryta ditt fiskepass för att du fryser.
5) Ha roligt! Dela gärna upplevelsen med en fiskekompis. Delad glädje är dubbel glädje!

Du kanske även gillar detta