Annons
Ny skandal – Sportfiskarna polisanmäler fiskdöd | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Här är beviset på torrläggningen i Nyköpingsån, med bland annat död öring som konsekvens. Foto: Rickard Gustafsson/Sportfiskarna
Ny skandal – Sportfiskarna polisanmäler fiskdöd

Skandalerna med torrlagda vattendrag och fiskdöd fortsätter att rapporteras in denna höst. Nu är det Sportfiskarna som polisanmäler en händelse i Nyköpingsån, där kraftbolaget sänkte vattennivån så mycket att mängder av fisk och musslor dog.

Det var tidigare i veckan som Nyköping Vattenkraft AB sänkte vattnet för underhåll av kraftverket vid Storhuskvarn. De hade tillstånd att sänka flödet till 1,5 kubikmeter per sekund, men enligt Sportfiskarnas var det nolltappning på sträckan, vilket de kan bevisa med fotodokumentation. Konsekvensen blev stora mängder döda mörtar, abborrar, öringar och även musslor.

Detta blev inte bara ett bakslag för vattenmiljön, utan även för det populära fisket i ån. Sportfiskarna fick nyligen dispens för att förlänga fiskesäsongen, och de riktar sig inte minst till barn och ungdomar.
– Torrläggningen av ån förstör möjligheterna för vår verksamhet och visar med all tydlighet att vattenkraft i Nyköpingsån är helt fel vägval för kommunen, säger Nils Ljunggren, regionchef för Sportfiskarna Region Mitt, på deras hemsida.

Sportfiskarna har nu anmält händelsen till Länsstyrelsen i Södermanlands län som är tillsynsmyndighet och kommer även polisanmäla torrläggningen som miljöbrott. Läs mer på deras hemsida.

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Forskare och myndighet är oense kring vad som orsakar fiskdöd i exempelvis Ljungan.
Stor oenighet: Vad orsakar egentligen fiskdöden?

Tiaminbrist, sjukdomar som återkommer med jämna mellanrum eller högre temperaturer? Det råder oenighet kring vad som orsakar fiskdöd i de svenska Östersjöälvarna. Även myndigheter och forskare är oense.

Återigen går larmen om döda och sjuka fiskar i svenska älvar, även om det faktiskt rapporteras om låg dödlighet i vissa vatten, till exempel Råneälven.
Mest i fokus har Ljungan hamnat, där Fiskejournalen redan rapporterat om döda havsöringar och oroliga sportfiskare.
Frågan är då vad som orsakar fiskdöden? Statens veterinärmedicinska anstalt menar att en av orsakerna är högre vattentemperaturer.
– Det handlar om ett samspel mellan individen, miljön och det som framkallar sjukdomen, i det här fallet svamp, säger tillförordnade statsveterinären Charlotte Axén på Statens veterinärmedicinska anstalt till SVT.

Men den förklaringen möts av hård kritik.
– Jag tycker att det finns ganska goda belägg för att det beror på brist på ämnet tiamin. Om fiskdöden skulle bero på vattentemperaturen borde laxar söderut drabbas hårdare än de i norr, men så är det inte.
Det säger Stellan Hamrin, som är fiskforskare, tidigare chef på Sötvattenslaboratoriet och före detta fiskexpert på miljödepartementet, till SVT. Här ser du inlägget om oenigheten.
På Fiskejournalen kan du också läsa en färsk debattartikel i ämnet!

Du kanske även gillar detta