Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Här är beviset på torrläggningen i Nyköpingsån, med bland annat död öring som konsekvens. Foto: Rickard Gustafsson/Sportfiskarna
Ny skandal – Sportfiskarna polisanmäler fiskdöd

Skandalerna med torrlagda vattendrag och fiskdöd fortsätter att rapporteras in denna höst. Nu är det Sportfiskarna som polisanmäler en händelse i Nyköpingsån, där kraftbolaget sänkte vattennivån så mycket att mängder av fisk och musslor dog.

Det var tidigare i veckan som Nyköping Vattenkraft AB sänkte vattnet för underhåll av kraftverket vid Storhuskvarn. De hade tillstånd att sänka flödet till 1,5 kubikmeter per sekund, men enligt Sportfiskarnas var det nolltappning på sträckan, vilket de kan bevisa med fotodokumentation. Konsekvensen blev stora mängder döda mörtar, abborrar, öringar och även musslor.

Detta blev inte bara ett bakslag för vattenmiljön, utan även för det populära fisket i ån. Sportfiskarna fick nyligen dispens för att förlänga fiskesäsongen, och de riktar sig inte minst till barn och ungdomar.
– Torrläggningen av ån förstör möjligheterna för vår verksamhet och visar med all tydlighet att vattenkraft i Nyköpingsån är helt fel vägval för kommunen, säger Nils Ljunggren, regionchef för Sportfiskarna Region Mitt, på deras hemsida.

Sportfiskarna har nu anmält händelsen till Länsstyrelsen i Södermanlands län som är tillsynsmyndighet och kommer även polisanmäla torrläggningen som miljöbrott. Läs mer på deras hemsida.

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta