Sveriges framgångsrika försök att restaurera våtmarker har inspirerat andra länder. Nu har danska organisationen Fishing Zeeland genomfört en konferens där utvecklingen av egna odlingar diskuterats. Sportfiskarna medverkade och kunde glatt konstatera att deras kunskap går på export. " /> Ny svensk exportsuccé – gäddfabriker! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 år sedan Sverige Mathias Arnham
Smågäddor värda sin vikt i guld! Foto: Erik Johansson
Ny svensk exportsuccé - gäddfabriker!

Sveriges framgångsrika försök att restaurera våtmarker har inspirerat andra länder. Nu har danska organisationen Fishing Zeeland genomfört en konferens där utvecklingen av egna odlingar diskuterats. Sportfiskarna medverkade och kunde glatt konstatera att deras kunskap går på export.
Det är kanske svårt att föreställa sig att gäddor kan utkonkurreras av spigg. Men det sker faktiskt under gäddynglens första utvecklingsfas. I de restaurerade våtmarkerna – populärt kallade för gäddfabriker – kan ynglen däremot växa upp under mer gynnsamma förhållanden. Och växer gör de! Resultatet har imponerat och Sportfiskarna har inbjudits som experter när danska organisationer velat utveckla egna ”fabriker”. – Danmark avsätter mycket pengar till vattenvårdsarbete och det är roligt att se det stora engagemang som de danska kommunerna har i fiskevårds- och restaureringsfrågor. Extra roligt är givetvis att gäddfabrikerna går på export, konstaterar Markus Lundgren från Sportfiskarna som medverkade i konferensen.

Danmark satsar stenhårt på sportfisketurism och där spelar gäddan en central och minst sagt värdefull roll. DTU Aqua har värderat en levande dansk gädda till 1500 kronor kilot!

Läs mer om Sportfiskarnas betydelse för danska gäddfabriker här.

Se Sportfiskarnas film om gäddfabriker här.
https://www.youtube.com/watch?v=r6nyNGbx-z4

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Anders Lundkvist berättar om sina bästa kajaktips. Foto: Privat
Dra drömfisken från kajak – gratis snabbkurs!

Några av landets mest framgångsrika sportfiskare utövar sin hobby från kajak. Låter det vingligt och krångligt? Vi föreslår att du tar hjälp av experter innan du ger dig ut!

Under onsdagen kan du nämligen kroka arm med Umeå Kanotklubb på distans, och lyssna på en gratis föreläsning kring kajakfiske.
De konstaterar att allt fler fiskar från just kajak, och att de därför har bett deras medlem Anders Lundkvist att berätta mer om detta.
De bjuder på en kostnadsfri snabbkurs i kajakfiske online under onsdagskvällen.
Här kan du anmäla dig och läsa mer om föreläsningen.

Du kanske även gillar detta