Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Ny tillsyn av Torneälven

Under sommartid kommer länsstyrelsen ägna sig åt tillsyn av fiskemetoder och redskap. Vintern ägnas åt annan slags fiskeförvaltning, till exempel hur fiskekorten ska skötas. (Foto: Kaj Kottelin, Länsstyrelsen)

Länsstyrelsen i Norrbotten har tagit över tillsynen av Torneälven och det fiske som bedrivs där. Tillsammans med finska myndigheter ska ett samarbete kring gränsälven byggas upp.
Tillsynen av Torneälven sköttes tidigare av finska tillsynsmän via gränsälvskommissionen. När denna kommission nu upphört har nu länsstyrelsen i Norrbotten tagit över.
En av karaktärsarterna i älven är Lax. Fiskereglerna skiljer sig dock från många av de andra laxälvarna i Sverige. Detta på grund av att älven är en gränsälv. De svenska och finska reglerna har helt enkelt anpassats till varandra.

– Till exempel är vissa av de traditionella laxfiskemetoderna i viss utsträckning tillåtna i gränsälven, säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen i Norrbotten, till Sveriges Radio.
Under sommaren har länsstyrelsens tillsynsman byggt upp ett kontaktnät, både på den svenska och på den finska sidan.
Här kan du läsa tidigare notiser on Torneälven.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta