Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Ny tillsyn av Torneälven

Under sommartid kommer länsstyrelsen ägna sig åt tillsyn av fiskemetoder och redskap. Vintern ägnas åt annan slags fiskeförvaltning, till exempel hur fiskekorten ska skötas. (Foto: Kaj Kottelin, Länsstyrelsen)

Länsstyrelsen i Norrbotten har tagit över tillsynen av Torneälven och det fiske som bedrivs där. Tillsammans med finska myndigheter ska ett samarbete kring gränsälven byggas upp.
Tillsynen av Torneälven sköttes tidigare av finska tillsynsmän via gränsälvskommissionen. När denna kommission nu upphört har nu länsstyrelsen i Norrbotten tagit över.
En av karaktärsarterna i älven är Lax. Fiskereglerna skiljer sig dock från många av de andra laxälvarna i Sverige. Detta på grund av att älven är en gränsälv. De svenska och finska reglerna har helt enkelt anpassats till varandra.

– Till exempel är vissa av de traditionella laxfiskemetoderna i viss utsträckning tillåtna i gränsälven, säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen i Norrbotten, till Sveriges Radio.
Under sommaren har länsstyrelsens tillsynsman byggt upp ett kontaktnät, både på den svenska och på den finska sidan.
Här kan du läsa tidigare notiser on Torneälven.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta