Ny torka på gång – var ska fiskarna och fisket ta vägen?

Öring och annan fisk får det kämpigt i låga vattenstånd. Foto: Lars Vallin

Många sportfiskare och naturvänner vill nog glömma sommaren 2018, då höga vattentemperaturer tog död på både fiskar och fiskelusten. Redan nu höjs varningsflaggor för liknande förutsättningar i sommar.

– Här på Gotland infördes bevattningsförbud redan i april. Läget i grundvattenmagasinen är dåligt, konstaterar Lars Vallin som är projektledare för Sportfiskarna på Gotland.

Under 2018 tvingades fiskevårdsområden över hela landet stänga vatten för fiske, eftersom fisken helt enkelt utsattes för stora risker i samband med höga temperaturer. Många farhågor besannades i samband med höstens lek, då det vällde in rapporter om sjuka och döda öringar.

Lars Vallin följer väderutvecklingen med både intresse och visst vemod. På Gotland har det bara kommit några enstaka regndroppar under de senaste 10 veckorna, och detta kan naturligtvis slå hårt mot bäckar och fiskbestånd.

– Förra sommaren var både extremt torr och varm, och det kan bli samma i år. Däremot behöver det inte bli total katastrof för fisken, eftersom vi märkt att den i vissa fall vandrar ut i havet bara några veckor efter att den kläckts.

Öringleken kom inte igång förrän strax innan jul på Gotland, och vilka konsekvenser det får vet man inte helt säkert ännu. Lars har tvingats konstatera att det inte finns några yngel i vissa bäckar där det borde, och en teori är att själva kläckningen är försenad när också leken var det.

När bäckarna sinar på vatten så får det förstås följder, både för yngel och vuxen fisk som vandrat upp för att leka.

– Det är stora mängder fisk som blir instängda i höljor, både id och öring. Folk har faktiskt gått kring bäckar och håvat fisk och satt ut dem i havet, vilket absolut är en åtgärd att främja, även om det krävs en viss kunskap kring det hela.

Bilden här ovan kommer från ett tillfälle i höstas, närmare bestämt 31 oktober. Den är från Snoderån, det näst största vattendraget på Gotland. Den illustrerar med tydlighet problemet med torkan och att fisk riskerar att hamna på torra land.

– Vid det här tillfället var det mycket fisk utanför mynningen som försökte forcera den meterbreda och flacka mynningsströmmen. Någon enstaka lyckades, och då framförallt mindre fisk, men de flesta hamnade fel och kunde med tur sköljas ut i havet igen vid nästa våg och fick sedan göra nya försök. Så småningom steg vattnet i ån och fisken kom lättare upp.

Fiskesäsongen efter havsöring på Gotland har redan kulminerat och är på väg ned, och nu hoppas Lars Vallin och övriga vattenvänner att det ska komma rikligt med nederbörd den närmaste tiden.

– Framför allt hoppas jag på regn, och att det kommer kontinuerligt, och inte bara vid något tillfälle. Det måste fyllas på hela tiden, säger en något bekymrad Lars Vallin.

Läs om tråkiga upptäckten med döda fiskar:

Chocken i sjön: Mängder av döda gäddor och abborrar

Publicerad: 05 May 2019
Av: Anders Lundin