Ny torka på gång – var ska fiskarna och fisket ta vägen?

Öring och annan fisk får det kämpigt i låga vattenstånd. Foto: Lars Vallin

Många sportfiskare och naturvänner vill nog glömma sommaren 2018, då höga vattentemperaturer tog död på både fiskar och fiskelusten. Redan nu höjs varningsflaggor för liknande förutsättningar i sommar.

– Här på Gotland infördes bevattningsförbud redan i april. Läget i grundvattenmagasinen är dåligt, konstaterar Lars Vallin som är projektledare för Sportfiskarna på Gotland.

Under 2018 tvingades fiskevårdsområden över hela landet stänga vatten för fiske, eftersom fisken helt enkelt utsattes för stora risker i samband med höga temperaturer. Många farhågor besannades i samband med höstens lek, då det vällde in rapporter om sjuka och döda öringar.

Lars Vallin följer väderutvecklingen med både intresse och visst vemod. På Gotland har det bara kommit några enstaka regndroppar under de senaste 10 veckorna, och detta kan naturligtvis slå hårt mot bäckar och fiskbestånd.

– Förra sommaren var både extremt torr och varm, och det kan bli samma i år. Däremot behöver det inte bli total katastrof för fisken, eftersom vi märkt att den i vissa fall vandrar ut i havet bara några veckor efter att den kläckts.

Öringleken kom inte igång förrän strax innan jul på Gotland, och vilka konsekvenser det får vet man inte helt säkert ännu. Lars har tvingats konstatera att det inte finns några yngel i vissa bäckar där det borde, och en teori är att själva kläckningen är försenad när också leken var det.

När bäckarna sinar på vatten så får det förstås följder, både för yngel och vuxen fisk som vandrat upp för att leka.

– Det är stora mängder fisk som blir instängda i höljor, både id och öring. Folk har faktiskt gått kring bäckar och håvat fisk och satt ut dem i havet, vilket absolut är en åtgärd att främja, även om det krävs en viss kunskap kring det hela.

Bilden här ovan kommer från ett tillfälle i höstas, närmare bestämt 31 oktober. Den är från Snoderån, det näst största vattendraget på Gotland. Den illustrerar med tydlighet problemet med torkan och att fisk riskerar att hamna på torra land.

– Vid det här tillfället var det mycket fisk utanför mynningen som försökte forcera den meterbreda och flacka mynningsströmmen. Någon enstaka lyckades, och då framförallt mindre fisk, men de flesta hamnade fel och kunde med tur sköljas ut i havet igen vid nästa våg och fick sedan göra nya försök. Så småningom steg vattnet i ån och fisken kom lättare upp.

Fiskesäsongen efter havsöring på Gotland har redan kulminerat och är på väg ned, och nu hoppas Lars Vallin och övriga vattenvänner att det ska komma rikligt med nederbörd den närmaste tiden.

– Framför allt hoppas jag på regn, och att det kommer kontinuerligt, och inte bara vid något tillfälle. Det måste fyllas på hela tiden, säger en något bekymrad Lars Vallin.

Läs om tråkiga upptäckten med döda fiskar:

Chocken i sjön: Mängder av döda gäddor och abborrar

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Annons
AKTUELLT

Larmet från Västkusten – den stora torsken försvunnen

Bara 56 centimeter. Så lång var den största torsken som fångades i Västerhavet under 2018. Det är en av flera deprimerande rapporter som kommer kring läget för fiskbestånden längs Västkusten. SLU Aquas kusttrålundersökning bekräftar det som många befarat, nämligen att situationen är mycket allvarlig längst den svenska Västkusten. Under både 2018 och inledningen av 2019 har

Stora ädelfiskar tar Oldschool Specimen till toppen

Svenska Specimentävlingen brukar nå sitt klimax under våren, och så även det här tävlingsåret. Det har anmälts extrema mängder fisk under maj månad, och i toppen hittar vi ett gäng som landat flera troféfiskar. Medlemmarna i lag Oldschool Specimen har gjort en rejäl satsning och tagit över lagtävlingen i prestigefyllda Svenska Specimentävlingen 2019. Bland annat

Förverkliga drömmen om att bli fiskeguide – platser kvar!

Fisketurismen växer och både branschen och politiken tror att det finns utrymme för fler företag inom näringen. Ett första steg mot drömjobbet är att studera på ForshagaAkademin, som nu uppmuntrar fler ungdomar att söka deras yrkeshögskoleutbildning. ForshagaAkademin är en viktig plantskola inom sportfisket, och många fiskeguider och andra entreprenörer har inlett sin karriär just där.

Vilka fiskare tar hem 50 000 kronor på Swedish Game Fair?

Det blir en storsatsning på fiske under helgens Swedish Game Fair på Tullgarns slott. Den absoluta höjdpunkten är gäddtävlingen Pike Open med hela 50 000 kronor i prispotten. Fiskejournalen har redan berättat om ungdomssatsningen Perch Academy, som lanseras av Sportfiskarna under Swedish Game Fair. Men programmet innehåller onekligen ett fullspäckat utbud för fiskare i alla åldrar.

Giftiga alger slår ut miljoner odlade laxar i Norge

Är detta larmet som kan påskynda laxodlingsindustrin att flytta upp på land? Det är frågan vi ställer oss sedan miljontals odlade laxar i Norge dött av giftiga alger under de senaste veckorna. Norska Fiskeridirektoratet nåddes tidigare i veckan av rapporter om eskalerande dödlighet vid flera laxodlingar. Hittills bedöms 11 600 ton lax ha dött som

Marcus fick två morgonpigga gösar över 10 kilo!

Att vara först på plats brukar vara en framgångsrik modell för fiskare. Det är något som Marcus Fransson kan intyga. Eller vad sägs om två gösar över 10 kilo innan solen stigit över horisonten? Morgonpigga storgösar har blivit något av Marcus Franssons melodi. Och det finns naturligtvis inga större anledningar att ändra upplägg när resultatet

Dags att anmäla sig till flugfiske-SM

Är du skicklig med flugspöt – och tillhör den i gänget som brukar fånga mest fisk? Då kanske det är dags att mäta sig med andra på allvar. Nu är det nämligen dags att anmäla sig till SM i fluga 2019. I år arrangeras det tre deltävlingar till landslagskvalet, där en av kvaltävlingarna även utgör

Bok för yngre sportfiskare

Har du en ung och nyfiken sportfiskare i familjen? Eller vill du ta chansen att väcka ett fiskeintresse hos kusinbarnet? I dagarna släpps en ny fiskebok för de yngre läsarna. Med detaljrika och finurliga bilder får barn från tre år och uppåt lära sig om 18 olika fiskarter i svenska vatten genom boken Mina första

Perch Academy – satsning på unga under Swedish Game Fair

Nedräkningen inför Swedish Game Fair har inletts på allvar. Den kommande helgen samlas tiotusentals jägare och fiskare vid Tullgarns Slott – och en spännande nyhet är att det blir en extra satsning på ungdomar. Det finns bland annat möjlighet för alla mellan 13–18 år att fördjupa sig i abborrfiskets ädla konst, under ledning av några

Makrillen kom tidigt till kusterna – så fångar du den!

Ett av de absolut mest populära fiskena i Sverige är kustfisket efter makrill. Den här säsongen börjar kalaset extra tidigt eftersom makrillen närmades sig land redan i början av maj – Ja, den är någon vecka eller några veckor tidigare än normalt, men det brukar variera lite det där. Möjligen är det värmeböljan i april

Annonser

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på våren?

Visa resultat

Loading ... Loading ...