" /> Ny tvåplussare från Kalmarsund | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 år sedan Sverige Hans Hällman
Skam den som ger sig. 17 sekundmeters vind och en urladdad motor hindrade inte David från att fånga sitt fiskelivs skönaste abborre.
Ny tvåplussare från Kalmarsund

Kalmarsund fortsätter att leverera abborrfiske i världsklass. Den här gången var det David ”Skinnet” Axelssons tur att spinnfiska upp en fisk på rätt sida tvåkilos-strecket.

Mycket i Davids liv kretsar kring fiske. När han inte designar beten för rubberbait.com så svingar han spöt så ofta det går. Nyligen blev det ett dubbelt dagspass. Förmiddagens gäddfiske hade varit segt och när hans kompis slutade jobbet och ville fiska var det bara att ladda om och ge sig ut igen. Den här gången skulle det satsas på stor abborre. Samtliga i båten fiskade med samma bete – deras egendesignade Albu Paddeltail på en fem grams jiggskalle. Färgen var ljus motoroil med rött glitter.
– Det är ett riktigt hett bete som vi fått mycket fisk på, berättar David.

Albu Paddeltail. Foto: David Axelsson

Svåra förhållanden rådde med kulingvindar och en urladdad elmotor. Men fisket gav genast några kilosfiskar så stämningen ombord var på topp. Efter att David skickat iväg betet långt i medvinden tog det plötsligt tvärstopp.

”Jag trodde helst säkert att jag felkrokat en gädda”

– Jag trodde helst säkert att jag felkrokat en gädda. Fisken stod och stånkade och det var först när den kom upp i ytan som vi såg vad jag kämpade emot. ”Det är en abborre” skrek kompisen och nu blev det plötsligt allvar. Fisken var riktigt tung och det var skönt när den till slut låg i håven, berättar David.

Fisken var 49 centimeter lång och vägde 2180 gram. För i sort sett alla skulle det innebära ett imponerande personbästa. Men inte för David. Hans rekordfisk var knappt 100 gram tyngre och togs för några år sedan på mete. Ändå värderar David den här fångsten högre.
– Absolut! Den här fisken tog jag på spinn och på ett egendesignat bete. Det slår helt klart högre, konstaterar han.

Vi gratulerar till en fantastisk fisk!

Hinner vi få in fler rapporter om jätteabborrar från årets vårfiske i Kalmarsund? Det är tveksamt. Fiskeförbud efter gädda och abborre inträder nämligen 1 april och pågår i två månader. Se karta över fredningsområdet här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
21 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ta hand om fisken – sök LOVA-bidrag! Foto: Anders Lundin
Dags att vårda fisken – så här söker du pengar!

Intresset för sportfiske växer – och därmed också intresset för fiskbestånden. Vi påminner nu om LOVA-bidraget, som alla föreningar och kommuner kan söka för att skapa bättre förutsättningar för sportfiske.

LOVA är Havs- och vattenmyndighetens satsning som ska gå till lokal vattenvård över hela landet. Har du ett projekt på gång så är det dags att söka pengar nu, eftersom ansökningstiden går ut i slutet av januari.

I flera län finns det många vattenmiljöer som i dag inte uppnår miljökvalitetsnormerna om god ekologisk status, och länsstyrelsen vill nu ha hjälp att sprida budskapet om LOVA.

Det är du som jobbar på kommun eller är medlem i en ideell förening som kan söka bidrag för lokala vattenvårdsprojekt som bidrar till att uppnå god status. Till exempel kan projektet syfta till att åtgärda vandringshinder, återställa flottledsrensade vattendrag eller anlägga lekbottnar för fisk.

Från och med 2018 finns det en ny LOVA-förordning som innebär en förstärkning av arbetet med övergödning. Du kan söka i vissa fall upp till 90 procent i statliga bidrag för åtgärder som minskar övergödningen.

Läs mer om LOVA här!

Du kanske även gillar detta