Ny tvåplussare från Kalmarsund

Skam den som ger sig. 17 sekundmeters vind och en urladdad motor hindrade inte David från att fånga sitt fiskelivs skönaste abborre.

Kalmarsund fortsätter att leverera abborrfiske i världsklass. Den här gången var det David ”Skinnet” Axelssons tur att spinnfiska upp en fisk på rätt sida tvåkilos-strecket.

Mycket i Davids liv kretsar kring fiske. När han inte designar beten för rubberbait.com så svingar han spöt så ofta det går. Nyligen blev det ett dubbelt dagspass. Förmiddagens gäddfiske hade varit segt och när hans kompis slutade jobbet och ville fiska var det bara att ladda om och ge sig ut igen. Den här gången skulle det satsas på stor abborre. Samtliga i båten fiskade med samma bete – deras egendesignade Albu Paddeltail på en fem grams jiggskalle. Färgen var ljus motoroil med rött glitter.
– Det är ett riktigt hett bete som vi fått mycket fisk på, berättar David.

Albu Paddeltail. Foto: David Axelsson

Svåra förhållanden rådde med kulingvindar och en urladdad elmotor. Men fisket gav genast några kilosfiskar så stämningen ombord var på topp. Efter att David skickat iväg betet långt i medvinden tog det plötsligt tvärstopp.

”Jag trodde helst säkert att jag felkrokat en gädda”

– Jag trodde helst säkert att jag felkrokat en gädda. Fisken stod och stånkade och det var först när den kom upp i ytan som vi såg vad jag kämpade emot. ”Det är en abborre” skrek kompisen och nu blev det plötsligt allvar. Fisken var riktigt tung och det var skönt när den till slut låg i håven, berättar David.

Fisken var 49 centimeter lång och vägde 2180 gram. För i sort sett alla skulle det innebära ett imponerande personbästa. Men inte för David. Hans rekordfisk var knappt 100 gram tyngre och togs för några år sedan på mete. Ändå värderar David den här fångsten högre.
– Absolut! Den här fisken tog jag på spinn och på ett egendesignat bete. Det slår helt klart högre, konstaterar han.

Vi gratulerar till en fantastisk fisk!

Hinner vi få in fler rapporter om jätteabborrar från årets vårfiske i Kalmarsund? Det är tveksamt. Fiskeförbud efter gädda och abborre inträder nämligen 1 april och pågår i två månader. Se karta över fredningsområdet här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...