Ny utgåva av klassiker

Jan Ekmans med muskulös Altalax.(foto: Alta museum)

Jan Ekmans med muskulös Altalax.(foto: Alta museum)

En favoritbok för många laxfiskare är Sju nätter på Alta av Jan Ekman. Den utkom 1983 och har länge endast kunna köpas från antikvariat, där ett exemplar sällan samlar damm länge. Boken berättarengagerande om sju nätter på Altaälven med många storlaxfajter tillsammans med ett väl sammanfiskat gäng. Varvat mellan fiskeskildringarna tar författaren upp en lång rad fiskerelaterade ämnen på ett både roande och tankeväckande sätt. Allt illustrerat med utsökta foton.
Jan Ekman hade planer på en andra uppdaterad upplaga och en engelskspråkig version. Tiden räckte inte och han avled 2004. Nu har idén förverkligats av sonen Harald Ekman som i samarbete med Orri Vigfusson producerat en engelsk utgåva. Till verket har Harald Ekman fogat några nya foton samt en introduktion. Laxfiskaren och biologen Øystein Aas berättar om hur det gick med laxfisket efter utbyggnaden av vattenkraften i Altaälven. Lyckligtvis besannades inte Jan Ekmans dystra prognos. Alta bjuder fortfarande på det suveräna flugfiske efter storlax som gjorde den berömd redan för mer än hundra år sedan.
Jan Ekman, framgångsrik chef för Handelsbanken, var aktiv och starkt påverkande inom det organiserade sportfisket från femtiotalet och fram till slutet av åttiotalet. Han älskade att fiska, särskilt klappade hans hjärta för flugfiske. Han var under 18 år stadig gäst vid Altaälven.
Boken kan köpas från www altanights.com. Intäkter från boken går oavkortat till North Atlantic Salmon Fund, (NASF), för att användas i kampen för bättre villkor för atlantlaxen i både hav och älv.
Olof Johansson

Annons
AKTUELLT

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Fiskare varnas för flygande bläckfisk

Exotiska flygbläckfiskar har dykt upp längs den svenska västkusten. Den ovanliga gästen kan flyga uppemot 20 meter så fiskare bör se upp, menar Kennet Lundin på Naturhistoriska museet.

Jätterymning av lax i Chile

Stormbyar ledde till att drygt 900 000 laxar nyligen rymde från en laxodling i södra Chile. Omkring 250 000 rymlingar har hittills fångats in. Fisken är inte lämplig som föda och eftersom den inte förekommer naturligt i området är oron stor för ekologiska problem.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...