Jan Ekmans med muskulös Altalax.(foto: Alta museum) Jan Ekmans med muskulös Altalax.(foto: Alta museum)[/caption] " /> Ny utgåva av klassiker | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Ny utgåva av klassiker
Jan Ekmans med muskulös Altalax.(foto: Alta museum)

Jan Ekmans med muskulös Altalax.(foto: Alta museum)

En favoritbok för många laxfiskare är Sju nätter på Alta av Jan Ekman. Den utkom 1983 och har länge endast kunna köpas från antikvariat, där ett exemplar sällan samlar damm länge. Boken berättarengagerande om sju nätter på Altaälven med många storlaxfajter tillsammans med ett väl sammanfiskat gäng. Varvat mellan fiskeskildringarna tar författaren upp en lång rad fiskerelaterade ämnen på ett både roande och tankeväckande sätt. Allt illustrerat med utsökta foton.
Jan Ekman hade planer på en andra uppdaterad upplaga och en engelskspråkig version. Tiden räckte inte och han avled 2004. Nu har idén förverkligats av sonen Harald Ekman som i samarbete med Orri Vigfusson producerat en engelsk utgåva. Till verket har Harald Ekman fogat några nya foton samt en introduktion. Laxfiskaren och biologen Øystein Aas berättar om hur det gick med laxfisket efter utbyggnaden av vattenkraften i Altaälven. Lyckligtvis besannades inte Jan Ekmans dystra prognos. Alta bjuder fortfarande på det suveräna flugfiske efter storlax som gjorde den berömd redan för mer än hundra år sedan.
Jan Ekman, framgångsrik chef för Handelsbanken, var aktiv och starkt påverkande inom det organiserade sportfisket från femtiotalet och fram till slutet av åttiotalet. Han älskade att fiska, särskilt klappade hans hjärta för flugfiske. Han var under 18 år stadig gäst vid Altaälven.

Boken kan köpas från www altanights.com. Intäkter från boken går oavkortat till North Atlantic Salmon Fund, (NASF), för att användas i kampen för bättre villkor för atlantlaxen i både hav och älv.
Olof Johansson

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta