Nya fiskekvoter delvis satta efter forskarnas råd

Bild: Greenpeace Många europeer har engagerat sig inför ministerrådets möte om fiskekvoter och skrivit under Greenpeace upprop mot överfiske.


Bild: Greenpeace
Många europeer har engagerat sig inför ministerrådets möte om fiskekvoter och skrivit under Greenpeace upprop mot överfiske.

Många europeer har engagerat sig inför ministerrådets möte om fiskekvoter och skrivit under Greenpeace upprop mot överfiske. Bild: Greenpeace


Många europeer har engagerat sig inför ministerrådets möte om fiskekvoter och skrivit under Greenpeace upprop mot överfiske.
Bild: Greenpeace

Många europeer har engagerat sig inför ministerrådets möte om fiskekvoter och skrivit under Greenpeace upprop mot överfiske.


Många europeer har engagerat sig inför ministerrådets möte om fiskekvoter och skrivit under Greenpeace upprop mot överfiske.

Under denna vecka sattes EU:s nya fiskekvoter. Ministerrådsmötet har föregåtts av en kampanj mot överfiske som Greenpeace drivit. Och vissa ljuspunkter för fisken kan faktiskt skönjas.
Från EU:s håll har man betonat att man nu har lyssnat på forskarnas råd, när kvoterna satts. Det är dock bara delvis sant, menar man från Greenpeace håll.
Kvoterna för vissa bestånd hamnar förvisso på mer hållbara nivåer än tidigare, men för andra bestånd kommer överfisket att fortsätta. Ministerrådet beslutade bland annat att tillåta en ökning av torskfisket i Nordsjön trots att forskarna under flera år har sagt att fisket måste minskas så att bestånden kan återhämta sig. Även kvoterna för bland annat rödspätta och hummer ökade

Upprop mot överfiske
Inför ministermötet denna gångna veckan, har Greenpece gjort en namninsamling. De senaste två månaderna har nästan 330 000 människor i Europa skrivit på uppropet mot destruktivt överfiske och för ett mer skonsamt fiske.
– Att det är så många som har engagerat sig ger mig hopp, säger Dima Litvinov, ansvarig för havsfrågor på Greenpeace.

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...