EU och Norge har kommit överrens om nästa års kvoter för Skagerrak och Nordsjön. Bland annat ska torskfisket minskas med en femtedel.
" /> Nya fiskekvoter | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Nya fiskekvoter

EU och Norge har kommit överrens om nästa års kvoter för Skagerrak och Nordsjön. Bland annat ska torskfisket minskas med en femtedel.
Det är mycket sällan det kommer positiva nyheter om EU:s fiskepolitik. Men för torsken ser det lite ljusare ut under nästa år när man minskar fisket med 20 procent i både Skagerrak och Nordsjön. Fisket efter rödspätta och vitling minskas också i Skagerrak men tillåts öka i Nordsjön. Projektet med fullt dokumenterat fiske där fartygen utrustas med kameror kommer också att fortsätta. Målet är att ta reda på vad som fångas och inte fokusera å vad som landas.
Fartyg under tio meter kameraövervakas dock inte. En stor del av yrkesfiskarna på Västkusten har gått över till att fiska med båtar med en längd som understiger tio meter.
Anders Nicander

Rödspätten var en gång vanlig längs stora deler av våra kuster. Nu fångar sportfiskare den bara i Öresund. (Foto: Anders Nicander)


Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta