Nya gruvor hotar kända fiskevatten

Sandåslandet är ett unikt naturområde med mycket bra harrfiske. (Foto: Gunnar Westrin)

Sportfiskarna:
Den numera mycket tillåtande svenska minerallagstiftningen har möjliggjort för en rad, oftast utländska, gruvbolag att få undersökningstillstånd i många känsliga naturområden i främst norra Sverige.
Kända fiskevatten i vars omedelbara närhet mineralförekomster nu undersöks är exempelvis Kaitumälven, Kalix älv och harrparadiset Sandåslandet. Det australiensiskta gruvföretaget Avalon Minerals Viscaria AB har av Bergsstaten i Luleå beviljats undersökningstillstånd för malmletning i området norr om Vittangijärvi. Området sträcker sig från Vittangijärvi i söder upp och omkring sjösystemen Pirtemusjávri och Geargejávri upp mot Järämä by i Lappland i Norrbottens län. Området beräknas vara cirka 181 kvadratkilometer stort. Området innefattar även myrmarker och Torneträsk – Soppero fjällskogsnaturreservat som är ett Natura 2000-område.
Sportfiskeprofilen och miljökämpen Gunnar Westrin är djupt oroad över nyetableringen av gruvverksamhet i anslutning till områden som har stor betydelse för sportfiske, friluftsliv och renskötsel. Gunnar som i morgon kommer att debattera gruvetableringen på ett möte i Luleå har ingen förståelse för en möjlig mineralbrytning på Sandåslandet:
– Nu har gruveländet också nått vitala delar av klassiska Sandåslandet i norr, vars trakter jag känner som jungfruliga fiske- och vandringsmarker med bland annat den fiskrika Pirtemusjohka som rinner ur Pirtemusjávri. Sandåslandet är källflödesområdet till nedströms liggande Vittangiälven, som sedermera rinner ut i Torneälven. Hur kan detta bara vara möjligt? kommenterar Gunnar Westrin upprört.
Ur ett sportfiskeperspektiv är storskalig nyetablering av gruvor i känslig natur klart negativt, då det bland annat är mycket svårt att garantera att gruvdriften inte påverkar avrinnande vatten och i förlängningen fiskbestånd och vattenmiljö. Oläkbara sår i landskapet, utbyggnad av vägnät och en störning i landskapet är andra effekter som även gör det svårt att exempelvis bedriva en attraktiv sportfisketurism.
Mer läsning:
Läs mer här om gruvdagen som arrangeras av Miljöpartiet i Norrbotten.
Läs mer om gruvhoten på Gunnar Westrins blogg på Norrländska Socialdemokraten:
Kommande gruvor på Sandåslandet
Karta över gruveländet
Gruvligt möte i Kiruna
www.sportfiskarna.se

Annons
AKTUELLT

Snart dags för Västerhavsveckan

Fiska, åka båt, paddla kajak och samla in spännande djur från havet är bara några av de aktiviteter som erbjuds under årets Västerhavsvecka. I år firas 10-årsjubileum och fler orter är någonsin medverkar med roliga, spännande och havsnära aktiviteter.

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...