[/caption] " /> Nya gruvor hotar kända fiskevatten | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Nya gruvor hotar kända fiskevatten

Sandåslandet är ett unikt naturområde med mycket bra harrfiske. (Foto: Gunnar Westrin)

Sportfiskarna:
Den numera mycket tillåtande svenska minerallagstiftningen har möjliggjort för en rad, oftast utländska, gruvbolag att få undersökningstillstånd i många känsliga naturområden i främst norra Sverige.
Kända fiskevatten i vars omedelbara närhet mineralförekomster nu undersöks är exempelvis Kaitumälven, Kalix älv och harrparadiset Sandåslandet. Det australiensiskta gruvföretaget Avalon Minerals Viscaria AB har av Bergsstaten i Luleå beviljats undersökningstillstånd för malmletning i området norr om Vittangijärvi. Området sträcker sig från Vittangijärvi i söder upp och omkring sjösystemen Pirtemusjávri och Geargejávri upp mot Järämä by i Lappland i Norrbottens län. Området beräknas vara cirka 181 kvadratkilometer stort. Området innefattar även myrmarker och Torneträsk – Soppero fjällskogsnaturreservat som är ett Natura 2000-område.
Sportfiskeprofilen och miljökämpen Gunnar Westrin är djupt oroad över nyetableringen av gruvverksamhet i anslutning till områden som har stor betydelse för sportfiske, friluftsliv och renskötsel. Gunnar som i morgon kommer att debattera gruvetableringen på ett möte i Luleå har ingen förståelse för en möjlig mineralbrytning på Sandåslandet:
– Nu har gruveländet också nått vitala delar av klassiska Sandåslandet i norr, vars trakter jag känner som jungfruliga fiske- och vandringsmarker med bland annat den fiskrika Pirtemusjohka som rinner ur Pirtemusjávri. Sandåslandet är källflödesområdet till nedströms liggande Vittangiälven, som sedermera rinner ut i Torneälven. Hur kan detta bara vara möjligt? kommenterar Gunnar Westrin upprört.

Ur ett sportfiskeperspektiv är storskalig nyetablering av gruvor i känslig natur klart negativt, då det bland annat är mycket svårt att garantera att gruvdriften inte påverkar avrinnande vatten och i förlängningen fiskbestånd och vattenmiljö. Oläkbara sår i landskapet, utbyggnad av vägnät och en störning i landskapet är andra effekter som även gör det svårt att exempelvis bedriva en attraktiv sportfisketurism.
Mer läsning:
Läs mer här om gruvdagen som arrangeras av Miljöpartiet i Norrbotten.
Läs mer om gruvhoten på Gunnar Westrins blogg på Norrländska Socialdemokraten:
Kommande gruvor på Sandåslandet
Karta över gruveländet
Gruvligt möte i Kiruna
www.sportfiskarna.se

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta