[/caption] " /> Nya gruvor hotar kända fiskevatten | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Nya gruvor hotar kända fiskevatten

Sandåslandet är ett unikt naturområde med mycket bra harrfiske. (Foto: Gunnar Westrin)

Sportfiskarna:
Den numera mycket tillåtande svenska minerallagstiftningen har möjliggjort för en rad, oftast utländska, gruvbolag att få undersökningstillstånd i många känsliga naturområden i främst norra Sverige.
Kända fiskevatten i vars omedelbara närhet mineralförekomster nu undersöks är exempelvis Kaitumälven, Kalix älv och harrparadiset Sandåslandet. Det australiensiskta gruvföretaget Avalon Minerals Viscaria AB har av Bergsstaten i Luleå beviljats undersökningstillstånd för malmletning i området norr om Vittangijärvi. Området sträcker sig från Vittangijärvi i söder upp och omkring sjösystemen Pirtemusjávri och Geargejávri upp mot Järämä by i Lappland i Norrbottens län. Området beräknas vara cirka 181 kvadratkilometer stort. Området innefattar även myrmarker och Torneträsk – Soppero fjällskogsnaturreservat som är ett Natura 2000-område.
Sportfiskeprofilen och miljökämpen Gunnar Westrin är djupt oroad över nyetableringen av gruvverksamhet i anslutning till områden som har stor betydelse för sportfiske, friluftsliv och renskötsel. Gunnar som i morgon kommer att debattera gruvetableringen på ett möte i Luleå har ingen förståelse för en möjlig mineralbrytning på Sandåslandet:
– Nu har gruveländet också nått vitala delar av klassiska Sandåslandet i norr, vars trakter jag känner som jungfruliga fiske- och vandringsmarker med bland annat den fiskrika Pirtemusjohka som rinner ur Pirtemusjávri. Sandåslandet är källflödesområdet till nedströms liggande Vittangiälven, som sedermera rinner ut i Torneälven. Hur kan detta bara vara möjligt? kommenterar Gunnar Westrin upprört.

Ur ett sportfiskeperspektiv är storskalig nyetablering av gruvor i känslig natur klart negativt, då det bland annat är mycket svårt att garantera att gruvdriften inte påverkar avrinnande vatten och i förlängningen fiskbestånd och vattenmiljö. Oläkbara sår i landskapet, utbyggnad av vägnät och en störning i landskapet är andra effekter som även gör det svårt att exempelvis bedriva en attraktiv sportfisketurism.
Mer läsning:
Läs mer här om gruvdagen som arrangeras av Miljöpartiet i Norrbotten.
Läs mer om gruvhoten på Gunnar Westrins blogg på Norrländska Socialdemokraten:
Kommande gruvor på Sandåslandet
Karta över gruveländet
Gruvligt möte i Kiruna
www.sportfiskarna.se

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta