Trålning fångar ofta arter som är sällsynta och hotade. Med hjälp av Artdatabankens rödlista räknade forskarna ut hur mycket hotade fiskar som kastas tillbaka per kilo som tas i land med olika fiskemetoder. (Foto: Göteborgs Universitet) Trålning fångar ofta arter som är sällsynta och hotade. Med hjälp av Artdatabankens rödlista räknade forskarna ut hur mycket hotade fiskar som kastas tillbaka per kilo som tas i land med olika fiskemetoder. (Foto: Göteborgs Universitet)[/caption] " /> Nya insikter kan ge uthålligare fiske | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Nya insikter kan ge uthålligare fiske
Trålning fångar ofta arter som är sällsynta och hotade. Med hjälp av Artdatabankens rödlista räknade forskarna ut hur mycket hotade fiskar som kastas tillbaka per kilo som tas i land med olika fiskemetoder. (Foto: Göteborgs Universitet)

Trålning fångar ofta arter som är sällsynta och hotade. Med hjälp av Artdatabankens rödlista räknade forskarna ut hur mycket hotade fiskar som kastas tillbaka per kilo som tas i land med olika fiskemetoder. (Foto: Göteborgs Universitet)

Ny forskning från Göteborgs Universitet i samarbete med SIK, Institutet för livsmedel och bioteknik, pekar på nya metoder att mäta resursförbrukning och miljöpåverkan på svenskt yrkesfiske.
Ett sätt att mäta miljöpåverkan på fiske är att använda sig av livscykelanalys. Då kan man till exempel studera hur mycket bottenyta som påverkas, hur mycket av fångsten som kastas och hur mycket diesel som ett kilo fisk kräver.

– Med dessa beräkningar för olika typer av fiske, till exempel trål- eller burfångad havskräfta, kan vi skapa ett mer samordnat perspektiv för att kunna utforma och utvärdera vad som är en mer miljövänlig och långsiktigt hållbar matproduktion, säger Sara Hornborg, vid Institutionen för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet och enheten för Miljö och uthållig produktion vid SIK, som skrivit en avhandling om svenska fisk- och skaldjursprodukter.

Fler mätpunkter behövs
Metoden livscykelanalys saknar fortfarande en del mätpunkter för miljöpåverkan som är unikt för fiske. Hur påverkas havets ekosystem av att en del av fångsten kastas tillbaka?
– Ett sätt att räkna på miljöpåverkan från kastad fångst är att räkna på hur mycket av algernas produktion som har gått åt för alla de arter som kastades tillbaka beroende på vilken plats i näringskedjan de har. Men tillgängliga metoder för detta kan vara svåra att tolka, säger Sara Hornborg.

Rödlistade fiskar under luppen
Vilka mått kan användas för att mäta hur fisket påverkar den biologiska mångfalden? Exempelvis trålning fångar ofta arter som är sällsynta och hotade. Med hjälp av Artdatabankens rödlista räknade Sara Hornborg hur mycket hotade fiskar som kastas tillbaka per kilo som tas i land med olika fiskemetoder.
– Det var ett större antal hotade fiskar som kastades per kilo landning i trålfisket efter havskräfta, betydligt mindre med selektiv trålning efter räka, säger Sara Hornborg.
Resultat från livcykelanalyserna visar att förvaltningen av fisket är viktig för att minimera resursanvändningen och miljöpåverkan från fisk- och skaldjursprodukter.
– Kriterierna för uthålligt fiske behövs breddas. Tyvärr ser beslutsfattarna inte sin roll i produktionen av fisk- och skaldjur från hav till bord. Om de använde sig mer av ett livscykelperspektiv, så skulle fisket kunna få en mycket bättre miljöprestanda.

Avhandlingens titel: Broadening the perspective on seafood production: Life cycle thinking and fisheries management.
Länk till avhandlingen

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Savage Gear söker nu en sportfiskare på heltid i Sverige. Foto: Pressbild
Ännu en proffsfiskare får chansen i Sverige

Här kommer ett arbetstillfälle som bör vara många sportfiskares våta dröm. Det är nämligen Savage Gear som söker en svensk sportfiskare på heltid – alltså ett avlönat proffs.

Företeelsen med heltidsanställda sportfiskare är relativt ovanlig i Norden, och nyligen blev varumärket Westin pionjärer när de anställde Daniel Nilsson för att fiska på heltid.
Nu hakar alltså även Savage Gear på tåget. De ska nämligen förstärka sin marknadsavdelning med en ”innovativ och trendskapande sportfiskare”, som de själva beskriver det.

En ”fiskmagnet”
”Du kommer resa runt i Sverige i jakten på de vildaste fiskarna och fisket du kan tänka dig. Du måste vara en riktig fiskmagnet, gäddor, abborrar och gösar måste älska dig. Men du måste också ha färdigheter i fisket efter predatorer längs våra kuster”, står det i pressmeddelandet.

Den som får jobbet kommer att vara ansvarig för att bygga egna sociala mediekanaler för att inspirera sportfiskare runt om i landet, samt att producera bildmaterial.

Här kan du läsa mer om tjänsten!

Du kanske även gillar detta