Nya insikter kan ge uthålligare fiske

Trålning fångar ofta arter som är sällsynta och hotade. Med hjälp av Artdatabankens rödlista räknade forskarna ut hur mycket hotade fiskar som kastas tillbaka per kilo som tas i land med olika fiskemetoder. (Foto: Göteborgs Universitet)

Trålning fångar ofta arter som är sällsynta och hotade. Med hjälp av Artdatabankens rödlista räknade forskarna ut hur mycket hotade fiskar som kastas tillbaka per kilo som tas i land med olika fiskemetoder. (Foto: Göteborgs Universitet)

Ny forskning från Göteborgs Universitet i samarbete med SIK, Institutet för livsmedel och bioteknik, pekar på nya metoder att mäta resursförbrukning och miljöpåverkan på svenskt yrkesfiske.
Ett sätt att mäta miljöpåverkan på fiske är att använda sig av livscykelanalys. Då kan man till exempel studera hur mycket bottenyta som påverkas, hur mycket av fångsten som kastas och hur mycket diesel som ett kilo fisk kräver.
– Med dessa beräkningar för olika typer av fiske, till exempel trål- eller burfångad havskräfta, kan vi skapa ett mer samordnat perspektiv för att kunna utforma och utvärdera vad som är en mer miljövänlig och långsiktigt hållbar matproduktion, säger Sara Hornborg, vid Institutionen för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet och enheten för Miljö och uthållig produktion vid SIK, som skrivit en avhandling om svenska fisk- och skaldjursprodukter.

Fler mätpunkter behövs
Metoden livscykelanalys saknar fortfarande en del mätpunkter för miljöpåverkan som är unikt för fiske. Hur påverkas havets ekosystem av att en del av fångsten kastas tillbaka?
– Ett sätt att räkna på miljöpåverkan från kastad fångst är att räkna på hur mycket av algernas produktion som har gått åt för alla de arter som kastades tillbaka beroende på vilken plats i näringskedjan de har. Men tillgängliga metoder för detta kan vara svåra att tolka, säger Sara Hornborg.

Rödlistade fiskar under luppen
Vilka mått kan användas för att mäta hur fisket påverkar den biologiska mångfalden? Exempelvis trålning fångar ofta arter som är sällsynta och hotade. Med hjälp av Artdatabankens rödlista räknade Sara Hornborg hur mycket hotade fiskar som kastas tillbaka per kilo som tas i land med olika fiskemetoder.
– Det var ett större antal hotade fiskar som kastades per kilo landning i trålfisket efter havskräfta, betydligt mindre med selektiv trålning efter räka, säger Sara Hornborg.
Resultat från livcykelanalyserna visar att förvaltningen av fisket är viktig för att minimera resursanvändningen och miljöpåverkan från fisk- och skaldjursprodukter.
– Kriterierna för uthålligt fiske behövs breddas. Tyvärr ser beslutsfattarna inte sin roll i produktionen av fisk- och skaldjur från hav till bord. Om de använde sig mer av ett livscykelperspektiv, så skulle fisket kunna få en mycket bättre miljöprestanda.

Avhandlingens titel: Broadening the perspective on seafood production: Life cycle thinking and fisheries management.
Länk till avhandlingen

Annons
AKTUELLT

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...