Havsålen kallas på engelska "conger" och är också en sportfisk för havsfiskare.
Havsålen kallas på engelska "conger" och är också en sportfisk för havsfiskare.[/caption]Knaggrockor, havsålar och en ny bäckfiskart har flyttat in på Havets Hus i Lysekil. " /> Nya invånare på Havets Hus | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Nya invånare på Havets Hus

Havsålen kallas på engelska "conger" och är också en sportfisk för havsfiskare.


Havsålen kallas på engelska ”conger” och är också en sportfisk för havsfiskare.

Knaggrockor, havsålar och en ny bäckfiskart har flyttat in på Havets Hus i Lysekil.
Samlingen av Västerhavsarter ökar på Havets Hus. Den största, nya invånaren är havsålen som är världens tyngsta och längsta ål. Hanarna blir 1,5 meter långa, medan honorna kan bli uppemot 3 meter långa. Två havsålar från Atlanterhavsparken har flyttat in i det näst största akvariet. Här får de stanna tills de har växt till sig ännu lite till, därefter får de flytta in i det största akvariet, tunnelakvariet på 140 000 liter.
En betydligt mindre nyinflyttad varelse är den 8 cm långa bläckfisken, Sepietta oweniana. Den relativt okända bläckfisken kom med en kräftfiskare upp för ett tag sedan och har nu fått en lya i ett av akvarierna.
Två nya knaggrockehanar finns också på plats. Havets Hus har nyligen startat ett knaggrockeprojekt, där man föder upp, märker och sätter ut knaggrockor.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta