Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Nya lekplatser

– För att skapa ett bra klimat är det viktigt att man använder redan avslipade naturstenar. Det gör att man inte kan använda den betydligt billigare sprängstenen eftersom dess vassa kanter skadar buken på fiskarna, säger kommunekologen Magnus Sjeldrup.

I Stensån, vid foten av Hallandsåsen, känner lax och öring knappt igen sig. Båstad kommun har utfört omfattande miljöarbete. Man har anlagt lekbottnar och lagt ut sten och block för att återskapa åns ursprungliga karaktär.
Stensån har sedan urminnes tider varit plats för lek för såväl lax som havsöring. Ynglen föds uppe i vattensystemet där de växer till sig för att som ”smolt” vandra ner längs det rinnande åvattnet och ut i den salta Laholmsbukten. Arbetet som omfattar sträckan mellan utloppet från Öresjön ner mot havet, beräknas starta vecka 47 och pågå under ett par, tre veckor. Finansieringen kommer från fiskevårdsbidrag, fiskevårdsfonden och naturvårdsveket. Nu hoppas och tror man på en positiv effekt av arbetet redan nästa år.

– Stensån är tack vare sina unika lax- och öringsstammar klassad som riksintresse. Eftersom det aldrig har inplanterats någon förädlad fisk är fiskstammarna tämligen ursprungliga. Och det är utifrån de förutsättningarna som vi planerar vår faunarestaurering här i ån, säger kommunekologen Magnus Sjeldrup.
Här kan du läsa mer om fiskevård.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta