Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Nya lekplatser

– För att skapa ett bra klimat är det viktigt att man använder redan avslipade naturstenar. Det gör att man inte kan använda den betydligt billigare sprängstenen eftersom dess vassa kanter skadar buken på fiskarna, säger kommunekologen Magnus Sjeldrup.

I Stensån, vid foten av Hallandsåsen, känner lax och öring knappt igen sig. Båstad kommun har utfört omfattande miljöarbete. Man har anlagt lekbottnar och lagt ut sten och block för att återskapa åns ursprungliga karaktär.
Stensån har sedan urminnes tider varit plats för lek för såväl lax som havsöring. Ynglen föds uppe i vattensystemet där de växer till sig för att som ”smolt” vandra ner längs det rinnande åvattnet och ut i den salta Laholmsbukten. Arbetet som omfattar sträckan mellan utloppet från Öresjön ner mot havet, beräknas starta vecka 47 och pågå under ett par, tre veckor. Finansieringen kommer från fiskevårdsbidrag, fiskevårdsfonden och naturvårdsveket. Nu hoppas och tror man på en positiv effekt av arbetet redan nästa år.

– Stensån är tack vare sina unika lax- och öringsstammar klassad som riksintresse. Eftersom det aldrig har inplanterats någon förädlad fisk är fiskstammarna tämligen ursprungliga. Och det är utifrån de förutsättningarna som vi planerar vår faunarestaurering här i ån, säger kommunekologen Magnus Sjeldrup.
Här kan du läsa mer om fiskevård.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta