Nya lekplatser

– För att skapa ett bra klimat är det viktigt att man använder redan avslipade naturstenar. Det gör att man inte kan använda den betydligt billigare sprängstenen eftersom dess vassa kanter skadar buken på fiskarna, säger kommunekologen Magnus Sjeldrup.

I Stensån, vid foten av Hallandsåsen, känner lax och öring knappt igen sig. Båstad kommun har utfört omfattande miljöarbete. Man har anlagt lekbottnar och lagt ut sten och block för att återskapa åns ursprungliga karaktär.
Stensån har sedan urminnes tider varit plats för lek för såväl lax som havsöring. Ynglen föds uppe i vattensystemet där de växer till sig för att som ”smolt” vandra ner längs det rinnande åvattnet och ut i den salta Laholmsbukten. Arbetet som omfattar sträckan mellan utloppet från Öresjön ner mot havet, beräknas starta vecka 47 och pågå under ett par, tre veckor. Finansieringen kommer från fiskevårdsbidrag, fiskevårdsfonden och naturvårdsveket. Nu hoppas och tror man på en positiv effekt av arbetet redan nästa år.
– Stensån är tack vare sina unika lax- och öringsstammar klassad som riksintresse. Eftersom det aldrig har inplanterats någon förädlad fisk är fiskstammarna tämligen ursprungliga. Och det är utifrån de förutsättningarna som vi planerar vår faunarestaurering här i ån, säger kommunekologen Magnus Sjeldrup.
Här kan du läsa mer om fiskevård.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...