Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Nya miljökrav på vattenkraften

Christer Borg från Älvräddarna, Christina Lindhagen och Stefan Nyström från Sportfiskarna representerar organisationer som arbetet hårt för en ny lagstiftning. De har all anledning att se nöjda ut. (Foto: Morgan Fihn)

Svensk vattenkraft körs på gamla tillstånd utan miljökrav. Enligt miljöminister Lena Ek ska det bli ändring på den saken. Hon tillsätter nu en utredning.  Både Sportfiskarna och Älvräddarna är positiva.
Många vattenkraftverk körs i dag på tillstånd enligt 1918 års vattenlag. Detta är något som bland annat Fiskejournalen, Älvräddarna och Sportfiskarna ifrågasatt under lång tid. Nu har miljöminister Lena Ek tillsatt en utredning och utgångspunkten är att ändring krävs och relevanta miljökrav ska efterföljas.

– Vi måste modernisera detta, vi kan inte leva med regler som är äldre än 100 år, i olika lager. Vi behöver ha en modern, transparent och effektiv lagstiftning som kan väga av mellan produktionsintresset och miljöintresset på ett modern sätt, säger Lena Ek till SVT Rapport.
Att vattenkraften förs in under miljöbalken kan innebära att bolagen inte får torrlägga älvfåror och tvingas till att bygga fiskvägar förbi sina anläggningar.
Älvräddarnas ordförande Christer Borg ser positivt på utredningen.
– Regeringens initiativ är ett steg i rätt riktning och har stora förhoppningar på resultatet. Nu får kraftindustrin och deras ombud kvitto på att deras många decennier långa inställning i frågorna, där de vägrar att delta i några som helst miljöåtgärder, resulterar i en radikalt förändrad miljöbalk.
Det kan, enligt miljöministern, även bli aktuellt med omprövningar av gamla vattendomar. Miljödepartementet ska nu utreda vilka ändringar som behöver göras i miljöbalken för att den nya lagstiftningen ska få önskad effekt. Principen att ”förorenaren betalar” och ”bästa möjliga teknik ska användas” är begrepp som ofta nämns vid utbyggnad av vattenkraft. Med en ny lagstiftning vill miljöministern att de också får genomslag. Sportfiskarnas generalsekreterare Stefan Nyström är både lättad och positiv.
– Äntligen så tar man ansvar i riksdagen, vi har jobbat med detta sedan 2003 och man kan konstatera att trägen vinner.
Miljödepartementet ska redovisa sina förslag senast den 30 juni 2013.
Läs fler notiser om vattenkraft.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta