Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Nya miljökrav på vattenkraften

Christer Borg från Älvräddarna, Christina Lindhagen och Stefan Nyström från Sportfiskarna representerar organisationer som arbetet hårt för en ny lagstiftning. De har all anledning att se nöjda ut. (Foto: Morgan Fihn)

Svensk vattenkraft körs på gamla tillstånd utan miljökrav. Enligt miljöminister Lena Ek ska det bli ändring på den saken. Hon tillsätter nu en utredning.  Både Sportfiskarna och Älvräddarna är positiva.
Många vattenkraftverk körs i dag på tillstånd enligt 1918 års vattenlag. Detta är något som bland annat Fiskejournalen, Älvräddarna och Sportfiskarna ifrågasatt under lång tid. Nu har miljöminister Lena Ek tillsatt en utredning och utgångspunkten är att ändring krävs och relevanta miljökrav ska efterföljas.

– Vi måste modernisera detta, vi kan inte leva med regler som är äldre än 100 år, i olika lager. Vi behöver ha en modern, transparent och effektiv lagstiftning som kan väga av mellan produktionsintresset och miljöintresset på ett modern sätt, säger Lena Ek till SVT Rapport.
Att vattenkraften förs in under miljöbalken kan innebära att bolagen inte får torrlägga älvfåror och tvingas till att bygga fiskvägar förbi sina anläggningar.
Älvräddarnas ordförande Christer Borg ser positivt på utredningen.
– Regeringens initiativ är ett steg i rätt riktning och har stora förhoppningar på resultatet. Nu får kraftindustrin och deras ombud kvitto på att deras många decennier långa inställning i frågorna, där de vägrar att delta i några som helst miljöåtgärder, resulterar i en radikalt förändrad miljöbalk.
Det kan, enligt miljöministern, även bli aktuellt med omprövningar av gamla vattendomar. Miljödepartementet ska nu utreda vilka ändringar som behöver göras i miljöbalken för att den nya lagstiftningen ska få önskad effekt. Principen att ”förorenaren betalar” och ”bästa möjliga teknik ska användas” är begrepp som ofta nämns vid utbyggnad av vattenkraft. Med en ny lagstiftning vill miljöministern att de också får genomslag. Sportfiskarnas generalsekreterare Stefan Nyström är både lättad och positiv.
– Äntligen så tar man ansvar i riksdagen, vi har jobbat med detta sedan 2003 och man kan konstatera att trägen vinner.
Miljödepartementet ska redovisa sina förslag senast den 30 juni 2013.
Läs fler notiser om vattenkraft.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hanna Nordstrand med en bjässe från Grycksbo. Foto: Privat
Tusentals vill fiska i Grycksbo – stugor efterlyses

Sportfisket upplever en sällan skådad boom. Ett av områdena som invaderas av gäster från när och fjärran är Grycksbo utanför Falun. Det fattas i själva verket boenden för att kunna ta emot alla gäster.

Det är Grycksbo fiskeklubbs ordförande Hanna Nordström som uppmanar stugägare att höra av sig till dem. Grycksbo fiskeklubbs egen stuga vid Svarttjärn är exempelvis uppbokad varje helg hela säsongen ut.
– Vi vill ju såklart hjälpa dem att kunna vara här och fiska, säger ordförande Hanna Nordstrand till Dalarnas Tidningar.

Hon berättar också att Stensjön och dess närliggande sjöar besöktes av över 15 000 fiskare förra sommaren.
– Det är jätteroligt. Folks sug efter stora fiskar är stort och här i Stensjön finns till exempel grova fiskar som regnbågen och rödingen utplanterade, förklarar Hanna.
För Fiskejournalen berättar också Hanna att klubben satsar på att göra fisket ännu mer tillgängligt.
– Vi bygger ut handikappanpassade platser i våra vatten, tre av dem är redan klara, hälsar hon.

Här på klubbens hemsida hittar ni mer information!

 

Du kanske även gillar detta