Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Morgan Fihn
Nya öringar

3000 öringar skall nu sättas ut i Mörrumsån. (Foto. Carl-Johan Erikson)

Öresundskraft och Sveaskog berättar i ett pressmeddelande att man tänker sätta ut 3 000 öringungar i Mörrumsån. Utsättningen kompenserar för den fisk som kan ha dött i samband med dammarbetet den 17 augusti och sker trots att skuldfrågan ännu inte är utredd. ”En bra åtgärd för det  framtida fisket” säger Sveaskogs Percy Assarson vid Mörrums Kronolaxfiske.
Det var den 17 augusti som död fisk upptäcktes i den gamla åfåra som löper parallellt med intagskanalen till ”Fridafors Nedre”, ett av Öresundskrafts två kraftverk i Mörrumsån. Öresundskrafts personal på platsen uppskattade mängden döda fiskar till 100-200 stycken i storlekar mellan 5 och10 centimeterpå en sträcka av cirka400 meter.
I sin redogörelse den 5 september uppskattar länsstyrelsen i Kronobergs län antalet döda fiskar till 1000 stycken, främst öring och mört. Ärendet har polisanmälts och handhas av åklagare Jan-Olof Andersson i Jönköping som ännu inte fattat beslut om förundersökning. Trots att frågan om eventuellt lagbrott inte är avgjord, sätter Öresundskraft och Mörrums Kronolaxfiske ut tre tusen 1-somriga öringungar i en gemensamt bekostad utsättning.

– Genom vår frivilliga vattentappning vid Fridafors Nedre har vi bidragit till att skapa en av Mörrumsåns bästa uppväxtlokaler för öring. Nu vi vill göra rätt för oss och kompensera för den skada som kan ha uppstått. Det säger Lars-Inge Persson, chef för affärsområde Kraft & Värme vid Öresundskraft.
– Vi bidrar till utsättningen därför att den gynnar det framtida fisket längre ner i ån och även om vi inte har del i det inträffade kommer vi att ställa upp med 1500 havsöringsungar för att få hela området besatt, säger Percy Assarson vid Sveaskog och Mörrums Kronolaxfiske.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Andersson, Götene SFK, med en präktig lax från Vänern. Frågan är vem som drar den största under årets Kinnekulleträffen? Foto: Privat
Laxfest på Vänern – här kan du se fiskarna!

Kinnekulleträffen är årets största händelse för många trollingfiskare i Sverige. Under lördagen och söndagen kommer båtarna att sprida ut sig på ett glödhett Vänern – som har levererat väldigt mycket lax de senaste veckorna.

Det har rapporterats in många laxar över 10 kilo den senaste tiden, både vilda och sådana som har satts ut som smolt. Det tyngsta exemplet är Marcus ”Wibbe” Weibergs exemplar på hela 13 kilo, som du kan läsa om här.

Frågan är förstås om någon fångar en ännu större fisk under den klassiska tävlingen Kinnekulleträffen, som detta år avgörs som en onlinetävling? På söndag eftermiddag har vi svaret.
Fredrik Andersson i arrangörsklubben Götene SFK hälsar att alla kan följa dramatiken på denna sida, där det kommer att visas bilder på alla inrapporterade fiskar!

Du kanske även gillar detta