Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Nya regler för gäddfisket

Enligt de nya reglerna måste alla gäddor mellan 40 och 74 centimeter återutsättas.

Enligt de nya reglerna måste alla gäddor mellan 40 och 74 centimeter återutsättas.

Som väntat blir det nya regler för gäddfisket i Östersjön i år. Från och med den 1 april införs begränsningar, både vad gäller antal och storlek.
Fiskeriverket flaggade i höstas för att gäddfisket i Östersjön behövde regleras hårdare. Skälet är omfattande reproduktionsstörningar i egentliga Östersjön. Bestånden av gädda är på sina ställen mycket svaga och detta oroar forskarna som menar att det får konsekvenser för hela ekosystemet.
De nya reglerna gäller fiske med handredskap och innebär att man får behålla max tre gäddor per fiskare och dygn och att dessa måste vara mellan 40 och 75 centimeter långa. Maxgränsen är satt för att låta de stora gäddorna leva vidare. Dessa är extra viktiga för beståndens återväxt.

Sportfiskare lär inte få några problem att leva upp till de här reglerna. Sedan kan man ju bara beklaga att de inte omfattar andra, så kallade fritidsfiskare. Man kan ju undra vad det är för människor som har behov av att behålla mer än tre gäddor per dygn för eget behov…?
Svenne Andersson


Relaterad nyhet från din region
53 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Anders Lundkvist berättar om sina bästa kajaktips. Foto: Privat
Dra drömfisken från kajak – gratis snabbkurs!

Några av landets mest framgångsrika sportfiskare utövar sin hobby från kajak. Låter det vingligt och krångligt? Vi föreslår att du tar hjälp av experter innan du ger dig ut!

Under onsdagen kan du nämligen kroka arm med Umeå Kanotklubb på distans, och lyssna på en gratis föreläsning kring kajakfiske.
De konstaterar att allt fler fiskar från just kajak, och att de därför har bett deras medlem Anders Lundkvist att berätta mer om detta.
De bjuder på en kostnadsfri snabbkurs i kajakfiske online under onsdagskvällen.
Här kan du anmäla dig och läsa mer om föreläsningen.

Du kanske även gillar detta