Nya regler för gösfisket i Byälven

En del av Vänerns lekvandrande gös passerar Säffle. Här ses en sträcka i Zon 1, där nya regler ska skydda fisken. Foto: Jonas Andersson

Förlängd fredningstid, maximimått och begränsat antal fiskeplatser är några av de regeländringar som ska stärka den lekvandrande gösen från Vänern. Nyligen hölls ett informationsmöte i Säffle och de nya reglerna föll deltagarna i smaken. 

När gösen lekvandrar i rinnande vatten kan den på vissa platser stå väldigt tätt. Så är fallet i centrala Säffle och olovligt fiske har varit ett omfattande problem.
– När vi utvärderade fisket 2015 insåg vi att regeländringar var nödvändiga för att skydda beståndet. Nu har vi hittat en modell som vi tror på. Den innebär bland annat ett totalt fiskestopp i de två fiskezonerna närmast centrum fram till första lördagen i juli, berättar Jonas Andersson på Länsstyrelsen i Värmland.

Då kommer 20 fiskeplatser kunna bokas i Zon 1, vilken är den mest fiskrika sträckan. Endast en fiskare per dag får fiska på respektive plats och högst ett handredskap får användas. Max två gösar får tas upp per person och dessa måste vara mellan 45-65 centimeter.

”Att vi införde ett maximimått beror på att dessa fiskar är så viktiga för beståndet”

– Att vi införde ett maximimått beror på att dessa fiskar är så viktiga för beståndet. Jag har hört kritik mot införande av maximimått med motiveringen att dessa stora fiskar ändå är så ovanliga. Men det är ju just därför de måste skyddas, förklarar Jonas.

I de två övriga zonerna saknas en begränsning i antal fiskare. I övrigt gäller till stor del samma regler som i Zon 1. I Zon 3 är det Säffle Sportfiskeförening som ansvarar för hur reglerna utformas och efterlevs, och där kommer även båtfiske att tillåtas.

De nya reglerna innebär inte bara åtstramningar. I Zon 2 får barn under 15 år fiska gratis. Detta för att öka fiskeintresset bland unga. Foto: Jonas Andersson

Mötets deltagare tyckte överlag att reglerna var bra och att det finns ett behov av striktare regler. Länsstyrelsen ska nu följa resultatet noga och utvärdering görs i slutet av året. Blir utfallet positivt är förhoppningen att de nya reglerna kan implementeras också i närliggande vattensystem.
– Det vore förstås önskvärt om vi har liknande regler på hela sträckan mellan Säffle och Arvika. Det skulle göra sportfisket enklare och dessutom gynnsamt för gösbeståndet, avslutar Jonas.

Här kan du läsa mer om vilka regler som numera gäller i Byälven.

Här kan du se kartor över de tre zonerna i centrala Säffle.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...