[/caption] " /> Nya rev i Hakefjorden | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Nya rev i Hakefjorden

Läs mer om Hakefjorden Cup på bjornsfiskeojakt.se eller stenungsbaden.se (Foto: Anneli Romany)

Projektet 8-fjordar fortsätter att utvecklas. Idag invigs tre konstgjorda hummer- och fiskrev och nästa vecka firar man projektets framgång med havsöring-eventet Hakefjorden Cup.
Fjordområdena innanför Tjörn och Orust har under de senare åren samverkat i ett projekt som kallas 8-fjordar. I detta område har tydliga restriktioner på fisket införts i form av nätförbud. På vissa ytor gäller till och med totalt fiskeförbud. I kombination med fiskevård har resultatet har varit mycket positivt. Nu fortsätter man arbetet och inviger tre konstgjorda revbyggnationer. Man hoppas att reven kommer gynna både hummer och torsk, vars bestånd har haft en negativ utveckling under en lång tidsperiod. Projektet kommer att testa tre typer av rev. Ett av ren sprängsten, ett av betongrör samt ett tredje av armeringsjärn.

Havsöring och plattfisk ökar
När det gäller både havsöring och plattfiskar som piggvar och slätvar, så har projekt 8-fjordar redan gett ett tydligt resultat både på mängd och storlek För att visa både lokalbefolkning och sportfiskare på de goda resultaten, arrangerar man nästa vecka ett havsöring-event med en ekologisk fisketävling på Stenungsbadens Yacht Clubs brygga. Det blir en minimässa, mingel, föredrag om öring samt att det kommer koras en vinnare i tävlingen. Såväl Fiskejournalen som Fiske för alla och Edge Flyfishing kommer ha lag med. Normark, ABU, Leech, Loop, Sportfiskarna, Edge och Vision kommer vara på plats och ställa ut.
Läs mer här.
Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta