På Universeum i Göteborg finns denna elektriska ål att beskåda. Men håll fingrarna borta från akvariet![/caption]Forskare har nu studerat elektriska ålar med hjälp av höghastighetskameror. Det visar sig att deras sätt att attackera är mycket likt en el-pistol. " /> Nya rön om elektriska ålar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Mathias Arnham
Nya rön om elektriska ålar

På Universeum i Göteborg finns denna elektriska ål att beskåda. Men håll fingrarna borta från akvariet!


På Universeum i Göteborg finns denna elektriska ål att beskåda. Men håll fingrarna borta från akvariet!

Forskare har nu studerat elektriska ålar med hjälp av höghastighetskameror. Det visar sig att deras sätt att attackera är mycket likt en el-pistol.
Nyligen publicerade tidskriften Science en intressant studie på de mytomspunna elektriska ålarna från Amazonas. Trots att dessa fiskar länge har funnits med i vetenskapen, både som försöksobjekt och som inspiratörer till uppfinningar, har ingen riktigt vetat hur deras elektriska system fungerar.
Genom att bland annat rigga upp kameror som tog tusen bilder per sekund, samtidigt som forskarna mätte spänningen, kunde de studera hur ål och byte reagerade.

Har tre olika elsystem

Det visade sig att ålarna har tre olika elektriska urladdningar. Ett lågspänningssystem som den använder för att orientera sig. Ett system som sänder iväg två-tre korta pulser med högspänning och som fisken använder för att hitta byten. Slutligen har den ett system med högfrekventa pulser som den drar iväg när den ska paralysera ett byte eller själv blir attackerad. De högfrekventa pulserna kan jämföras med en elpistol, men medan en elpistol skickar iväg 19 högspänningspulser per sekund, producerar den elektriska ålen 400 pulser per sekund.
Precis som elpistolen, paralyserar de elektriska pulserna offrets motorneuroner, alltså nerverna som kontrollerar våra muskler. Detta gör att bytet totalparalyseras under en kort stund. Under den tiden hinner den elektriska ålen äta upp sitt byte.

Maria Ålander
Källa: Vanderbilt University

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta