Nya salta rekord

Två nya svenska rekord har hissats upp från ”10-gradarn”, långt ut i Skagerrak. Olof Ohlsson och Sten-Sture Jönsson heter de nya rekordhållarna, för vitrocka respektive blåkäxa.
Utfiskningen och skövlingen av kustnära, svenska vatten har inneburit att den som siktar på storfisk måste ge sig långt ut till havs. Några välutrustade och rutinerade svenska havsfisketeam brukar varje år göra långresor, för att om möjligt hitta extra stora exemplar av marina fiskar.
Ett av dem är Kungsbackagrabbarna på Confidence som regelbundet kommer hem med något svenskt rekord från sina långresor. Den här gången gick resan till ”10-gradarn” och hem kom de med en vitrocka som i land kontrollvägdes till 11,7 kilo vid en längd av 122 centimeter. Tidigare rekordet innehades av en av grabbarna i gänget, Håkan Wing, men han fick alltså nu lämna det ifrån sig till Olof Ohlsson.
Peter Nilsson, Sten-Sture Jönsson och dennes son Joel följde tio dagar senare i Confidence kölvatten, med Peters båt Haddock. De fångade flera fina långor och vitrockor, men metade också målinriktat efter den lilla hajen blåkäxa. Två över svenska rekordvikten kom upp och nu kan alltså Sten-Sture Jönsson titulerade sig svensk rekordhållare för blåkäxa med 0,906 kilo.
Svenne Andersson

Olof Ohlsson och Sten-Sture Jönsson med sina nya svenska rekord.

Olof Ohlsson och Sten-Sture Jönsson med sina nya svenska rekord.

Annons
AKTUELLT

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...