Nya sökfunktioner för att hitta stora fiskar

Storfiskregistret, Sportfiskarnas kunskapskälla om svenska storfiskar, har nu uppdaterats med fler sökfunktioner och det blir även enklare att anmäla fisk.
Under sommaren har Sportfiskarnas IT-expert Anders Bergman uppdaterat Storfiskregistret med bland annat fler sökfunktioner. Flera andra funktioner är också inbyggda, bland annat möjligheten att logga in och få sina personuppgifter förifyllda från medlemsregistret, vilket underlättar anmälan. Vid anmälan av flera fiskar från samma fisketur ligger då även uppgifterna kvar från tidigare anmälan.
Under förra uppdateringen råkade kravet på obligatoriska uppgifter försvinna i några fall, men det är nu justerat. Vikt, fångstdjup och fiskens längd är exempel på obligatoriska uppgifter som ska säkerställa Storfiskregistrets unika förutsättningar som kunskapskälla.
– Det är verkligen ett fantastiskt arkiv med otroliga möjligheter till information om våra svenska fiskarter, säger Sportfiskarnas storfiskregistrerare Nicka Hellenberg.

Storfiskregistret – en pigg 43-åring

Storfiskregistret kom till efter att sportfiskarna Benkt Hanefors, Arne Broman och Olof Johansson under 1960-talet började fundera i banorna kring någon sorts registrering av stora fiskar. Influenserna kom från England. Efter en ordentlig övertalningskampanj hos sportfiskeförbundet (Fritidsfiskarna hette det då), där Benkt Hanefors dessutom satt med i förbundsstyrelsen, fick man 1971 gehör och Benkt blev den officiella storfiskregistreraren. Alla som spöfångade en fisk över den artens tufft satta minimivikt kunde anmäla den till Storfiskregistreringen, precis som nu. Sportfiskeförbundet utfärdar dessutom de officiella svenska rekorden.
På en fråga i samband med att registret fyllde 40 år om vad som var syftet med Storfiskregistret svarade Benkt:
– Att samla fakta och data med geografiska uppgifter, hur stora de kunde bli och så vidare. Tanken var att vi skulle bidra med detta. Det är ju dessutom tillgängligt och sökbart för alla. Det har verkligen varit till stor nytta med så många fiskar i databasen.

År 2000 tog Håkan Brugård över och då hade hans föregångare Benkt Hanefors (då 75 år gammal), Jan Olsson och Lasse Söderberg registrerat drygt 12 000 fiskar under de första 29 åren! Efter detta har Håkan Brugård hunnit se anmälningsförfarandet bli digitalt, med alla fördelar det innebar, samt lämnat över stafettpinnen till nuvarande storfiskregistrerare Nicka Hellenberg. Registret innehåller idag drygt 30 000 fiskar och det fylls ständigt på med nya kontrollerade storfångster. Registret är dessutom sökbart för alla Sportfiskarnas medlemmar.

Svenska rekord saltvatten

Svenska rekord sötvatten

Bonito fångad i svenska vatten, en av drygt 30 000 fiskar i registret. (Foto: Storfiskregistret)

Bonito fångad i svenska vatten, en av drygt 30 000 fiskar i registret. (Foto: Storfiskregistret)

Annons
AKTUELLT

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...