Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Den vilda laxen får passera efter fotografering, och den odlade plockas upp. Foto: Norska havsforskningsinstitutet
Nya tekniken: Alla fiskar som passerar tar en ”selfie”

Forskarna tar till nya grepp för att värna vildlaxen i Norge. Nu har det gått så långt att de låter fiskarna ta en ”selfie” när de vandrar upp i älven.

Det handlar om ett nytt koncept i Etneelva, där forskarna vill kunna kartlägga och sortera vild lax och sådana som rymt från fiskodlingar. Det har helt enkelt placerats en fotoautomat i älven, där alla fiskar som passerar tar en selfie. Det nya kamerasystemet kallas för QuadEye, och det används även för att identifiera eventuella sjukdomar på fisken.
Den vilda laxen får passera, och den odlade plockas upp.

– Den första fisken som tog en selfie i Etne var en blank honlax på 3,1 kilo. Den utvandrade från Etneelva som smolt 2019, och nu är den tillbaka efter en resa på 100 mil eller mer i havet, säger forskaren Øystein Skaala.
Här kan du läsa mer om projektet, och även se en film om den nya kameran.

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta