[/caption] " /> Nya vägtrummor för fisk och folk | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Mathias Arnham
Nya vägtrummor för fisk och folk

Alla våra vägar skär av mängder av vandringsvägar för fiskar, om man inte tänker på hur man bygger vägtrummor och kulvertar. Foto: Flickr.com

I den amerikanska stormen Irenes fotspår, såg några entusiaster möjligheten att skapa fiskvänliga vägtrummor. Dessa skulle inte bara underlätta för fisken, utan dessutom skydda staden mot framtida översvämningar
I veckan belönades en ideella föreningen ”Vermonts White River Partnership” i USA, för sitt kloka och handlingskraftiga beslut att bygga fiskvänliga vägtrummor. Priset delades ut av US Fish- & Wildlifeservice.

Efter stormen Irene, 2011, hade tusentals vägkulvertar förstörts och skapat enorma översvämningar i deltaområdet runt White River i Vermont. Genom att snabbt identifiera de förstörda vägtrummorna samt kontakta fiskvägsexperter, såg man till att uppbyggandet skedde med fisken i åtanke.
Ekonomiskt långsiktiga
De fiskvänliga vägtrummorna är dessutom inte bara bra för fisken, utan blir mer ekonomiska på lång sikt, eftersom de tål översvämningar bättre. Idén har inspirerat till en nationell diskussion i USA om just vägtrummor och fiskframkomlighet.
Med tanke på all återuppbyggnad som den amerikanska östkusten står inför nu, efter stormen Sandy, finns det otaliga möjligheter att bygga kulvertar och vägtrummor på ett fiskvänligt sätt.

Maria Ålander

 

 

 

 

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hanna Nordstrand med en bjässe från Grycksbo. Foto: Privat
Tusentals vill fiska i Grycksbo – stugor efterlyses

Sportfisket upplever en sällan skådad boom. Ett av områdena som invaderas av gäster från när och fjärran är Grycksbo utanför Falun. Det fattas i själva verket boenden för att kunna ta emot alla gäster.

Det är Grycksbo fiskeklubbs ordförande Hanna Nordström som uppmanar stugägare att höra av sig till dem. Grycksbo fiskeklubbs egen stuga vid Svarttjärn är exempelvis uppbokad varje helg hela säsongen ut.
– Vi vill ju såklart hjälpa dem att kunna vara här och fiska, säger ordförande Hanna Nordstrand till Dalarnas Tidningar.

Hon berättar också att Stensjön och dess närliggande sjöar besöktes av över 15 000 fiskare förra sommaren.
– Det är jätteroligt. Folks sug efter stora fiskar är stort och här i Stensjön finns till exempel grova fiskar som regnbågen och rödingen utplanterade, förklarar Hanna.
För Fiskejournalen berättar också Hanna att klubben satsar på att göra fisket ännu mer tillgängligt.
– Vi bygger ut handikappanpassade platser i våra vatten, tre av dem är redan klara, hälsar hon.

Här på klubbens hemsida hittar ni mer information!

 

Du kanske även gillar detta