Nya vägtrummor för fisk och folk

Alla våra vägar skär av mängder av vandringsvägar för fiskar, om man inte tänker på hur man bygger vägtrummor och kulvertar. Foto: Flickr.com

I den amerikanska stormen Irenes fotspår, såg några entusiaster möjligheten att skapa fiskvänliga vägtrummor. Dessa skulle inte bara underlätta för fisken, utan dessutom skydda staden mot framtida översvämningar
I veckan belönades en ideella föreningen ”Vermonts White River Partnership” i USA, för sitt kloka och handlingskraftiga beslut att bygga fiskvänliga vägtrummor. Priset delades ut av US Fish- & Wildlifeservice.
Efter stormen Irene, 2011, hade tusentals vägkulvertar förstörts och skapat enorma översvämningar i deltaområdet runt White River i Vermont. Genom att snabbt identifiera de förstörda vägtrummorna samt kontakta fiskvägsexperter, såg man till att uppbyggandet skedde med fisken i åtanke.
Ekonomiskt långsiktiga
De fiskvänliga vägtrummorna är dessutom inte bara bra för fisken, utan blir mer ekonomiska på lång sikt, eftersom de tål översvämningar bättre. Idén har inspirerat till en nationell diskussion i USA om just vägtrummor och fiskframkomlighet.
Med tanke på all återuppbyggnad som den amerikanska östkusten står inför nu, efter stormen Sandy, finns det otaliga möjligheter att bygga kulvertar och vägtrummor på ett fiskvänligt sätt.

Maria Ålander

 

 

 

 

Annons
AKTUELLT

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...