[/caption] " /> Nya vägtrummor för fisk och folk | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Mathias Arnham
Nya vägtrummor för fisk och folk

Alla våra vägar skär av mängder av vandringsvägar för fiskar, om man inte tänker på hur man bygger vägtrummor och kulvertar. Foto: Flickr.com

I den amerikanska stormen Irenes fotspår, såg några entusiaster möjligheten att skapa fiskvänliga vägtrummor. Dessa skulle inte bara underlätta för fisken, utan dessutom skydda staden mot framtida översvämningar
I veckan belönades en ideella föreningen ”Vermonts White River Partnership” i USA, för sitt kloka och handlingskraftiga beslut att bygga fiskvänliga vägtrummor. Priset delades ut av US Fish- & Wildlifeservice.

Efter stormen Irene, 2011, hade tusentals vägkulvertar förstörts och skapat enorma översvämningar i deltaområdet runt White River i Vermont. Genom att snabbt identifiera de förstörda vägtrummorna samt kontakta fiskvägsexperter, såg man till att uppbyggandet skedde med fisken i åtanke.
Ekonomiskt långsiktiga
De fiskvänliga vägtrummorna är dessutom inte bara bra för fisken, utan blir mer ekonomiska på lång sikt, eftersom de tål översvämningar bättre. Idén har inspirerat till en nationell diskussion i USA om just vägtrummor och fiskframkomlighet.
Med tanke på all återuppbyggnad som den amerikanska östkusten står inför nu, efter stormen Sandy, finns det otaliga möjligheter att bygga kulvertar och vägtrummor på ett fiskvänligt sätt.

Maria Ålander

 

 

 

 

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta