Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
Nya våtmarker kan ge hundratusentals gäddyngel

Sportfiskarna: Tre grunda våtmarker anläggs nu längs gotska Snoderån, till våren kommer cirka nio hektar att vattenfyllas till förmån för gäddlek och ökad biologisk mångfald.
Tre olika gäddvåtmarker, med åtskilda fiskvägar, ska skapas i anslutning till Snoderåns delning vid Akluven, cirka två kilometer uppströms mynningen i havet. Åtskilliga tusen kubikmeter massor schaktas, flyttas och fördelas om för att skapa låga vallar som smälter in i omgivningen. Fiskvägar byggs och rörledningar för fördelning av vatten anläggs.
– Hösten 2011 gjorde vi de första projekteringarna och nu, tre år senare, efter detaljprojektering, samråd, tillstånd från Mark- och Miljdomstolen och entreprenadupphandling, har vi bokstavligen satt spaden i jorden. Tack vare det gynnsamma vädret den senaste tiden har arbetet gått på högvarv, berättar projektledaren Lars Vallin Sportfiskarna.
Cirka nio hektar jordbruksmark omvandlas från grön gräsmatta till gäddfabrik med plats för hundratusentals uppväxande gäddyngel. Även andra fiskarter som abborre och även mängder av olika fåglar kommer på sikt att gynnas av våtmarken. För gäddan i tiden!

Till våren kommer tre nya våtmarker att vattenfyllas för gäddlek. (Foto: Lars Vallin)

Till våren kommer tre nya våtmarker att vattenfyllas för gäddlek. (Foto: Lars Vallin)

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta