Nej. Det blir inte tillåtet med nätfiske i alla svenska lagen. Tack och lov rörde sig måndagens artikel i Fiskejournalen om ett aprilskämt. Hoppas att ni bara blev så där lagom lurade. " /> Nyheten om nät ett aprilskämt | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Nej, det blir inte tillåtet att lägga nät precis överallt.
Nyheten om nät ett aprilskämt

Nej. Det blir inte tillåtet med nätfiske i alla svenska lagen. Tack och lov rörde sig måndagens artikel i Fiskejournalen om ett aprilskämt. Hoppas att ni bara blev så där lagom lurade.

Tanken att ersätta exempelvis utländsk odlad fisk med vild svensk fisk är varken ny eller orealistisk, men det lär ligga en bit in i framtiden. Så nej, det blir alltså inget tvång att alla svenska fiskevårdsområden i Sverige ska bidra till den svenska matfiskproduktionen. Däremot har det genomförts projekt som utrett möjligheterna att beskatta vilda bestånd i det syftet, men då i mycket mindre skala. Fast det är en annan historia …

Läs om fjolårets aprilskämt:

Trekroken förbjuds i Sverige

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta