Nykalkningsbehov: Halån väntar på åtgärder

Halån är ett strömvatten med stor förbättringspotential för sportfiske. (Foto: Roger Henriksson)

Halån är ett strömvatten med stor förbättringspotential för sportfiske. (Foto: Roger Henriksson)

Sportfiskarna: Halån i norra Värmland som ingår i Norra Finnskoga FVOF är tydligt försurningspåverkad vilket bekräftats i biologiska undersökningar. Ån har hittills inte omfattats av kalkningsåtgärder eller biotopvård.
I åns strömpartier finns ett litet naturligt öringbestånd som skulle kunna öka och utgöra grunden för ett förbättrat sportfiske om ån åtgärdades. De åtgärder som krävs är framförallt kalkning men även viss biotopåterställning efter flottledningsrensning. Ån har höga naturvärden genom sitt öringbestånd och genom att den nästan helt saknar vandringshinder. Förutom ett partiellt vandringshinder i form av rester från flottningsepoken vid Badsjöosen, är ån på den svenska sidan tillgänglig för fiskvandring i sin helhet.
– Att ett så stort försurat strömmande vatten med öring aldrig kalkats är tragiskt. Öringen är stressad av dålig vattenkemi och har naturligtvis svårt att reproducera sig. Ån är mycket ovanlig och värdefull genom att inga definitiva vandringshinder finns på en så lång sträcka, berättar Jens Andersson, kalkhandläggare på Länsstyrelsen i Värmlands län.
Den drygt 27 kilometer långa Halån kommer från Norge och rinner sedan i cirka 13 kilometer i Sverige, för att sedan åter flöda in i Norge i den av gränsen delade sjön Halsjön. Kalkningsåtgärder behövs, där en kalkdoserare placerad vid t ex Bråtedammen i Norge är ett alternativ. Ån klassas ha Måttlig ekologisk status. Problem att tidigare samfinansiera kalkningen tillsammans med norska myndigheter är en av orsakerna till att ån aldrig kalkats.
– Vi överväger att söka medel för att nykalkning av ån. Med tanke på att vi minskat kalkdoserna bara i Värmlands län med över 30 % sedan 2006 bör medel nu ha frigjorts för att möjliggöra nykalkning av Halån, kommenterar Jens Andersson.
Idag bedrivs inget nämnvärt sportfiske i ån, då öringbeståndet för en tynande tillvaro men kalkning och biotopvård skulle kunna få öringbeståndet och åns övriga biologiska liv att förbättras avsevärt. Då ån rinner genom i stort sett väglöst land är vildmarkskänslan längs med ån påtaglig, och det finns säkerligen ett otal fina fiskeplatser att upptäcka, bara fisken i ån får en chans.
www.sportfiskarna.se

Annons
AKTUELLT

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...