”I en skarp sväng hugger det stenhårt på djupaste betet och över 120 meter lina rinner ut så rullen toktjuter.” ”I en skarp sväng hugger det stenhårt på djupaste betet och över 120 meter lina rinner ut så rullen toktjuter.”[/caption] " /> Nytt familjerekord på lax | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Nytt familjerekord på lax
”I en skarp sväng hugger det stenhårt på djupaste betet och över 120 meter lina rinner ut så rullen toktjuter.”

”I en skarp sväng hugger det stenhårt på djupaste betet och över 120 meter lina rinner ut så rullen toktjuter.”

På ett vindstilla Östersjön skulle Mats Andersson försöka knipa sin frus familjerekord för lax, drygt 13 kilo. Innan fiskedagen var slut hade han gjort det två gånger om.
Fiskeguiden Johan Abelsson rapporterar om en sällsynt lyckad fiskedag i vindstilla och soligt väder.
– Laxen brukar bli lite försiktigare när det inte blåser och solen strålar från en klarblå himmel, då får man ändra lite med taktik och beten, berättar Abelsson.
Efter en resultatlös första timma dröjde det inte länge efter taktikbytet innan en riktigt grann lax klev på. Den tog snabbt 100 meter lina i en rusning och Mats Andersson fick veta att familjerekordet var inom räckhåll.

– Vi ser redan ute i vattnet att det är en stor vildlax. Till slut får vi in fisken i min gummihåv där vi snabbt väger fisken till 15,7 kg. Ett snabbt foto och sedan släpper vi den mangnifika fisken som dyker rakt ner. Stor lycka i båten och alla i bekantskapskretsen får bild och vikt, säger Abelsson.
Men dagen var inte slut – lite senare får Mats ännu en stor lax. Nu är det en odlax hanlax som efter en hård fajt vägs till 16,5 kilo.
En skaplig fiskedag, eller vad säger ni?

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta