Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Nytt fiskliv i gammal fåra

Den gamla torrfåran vid Ljungsbro i Motala ström kan få nytt liv. Förra helgen genomfördes en provtappning som en start för ett restaureringsprojekt.
Den 2,5 kilometer långa fåran har varit torrlagd sedan utbyggnaden av kraftverket i Malfors under 1930-talet. Dessförinnan var det en mycket produktiv miljö med goda bestånd av lax, öring, asp och harr – högvilt för den tidens sportfiskare.
Två eldsjälar i Ljungsbro, Åke Wester och Kjell Klintberg, har tagit initiativ till att skapa nytt liv i den gamla torrfåran. De har lyckats samla ihop 190 000 kronor för att finansiera en förstudie av projektet.
Ett projekt som förutsätter att kraftverksägaren släpper fem procent av vattnet förbi kraftverket. Det där brukar vara en rejäl stötesten, men i det här fallet är kraftverksägaren, kommunägda Tekniska verken i Linköping, faktiskt positiva. Tekniska verkens ordförande, Gösta Gustafsson, som medverkade vid provtappningen, uttalade att verksamheten inte bara ska styras utifrån ekonomi, utan även med hänsyn till miljö- och rekreationsvärde.

Torrfåran som ligger uppströms sjön Roxen utnyttjades tidigare för lek av Roxens storvuxna öringstam. Beräkningar av Sportfiskarna visar att sträckan skulle kunna producera 3000 öringsmolt per år.
Svenne Andersson

Den gamla torrfåran i Motala ström kan bli ett öringeldorado. (Foto: Manni Svensson)

Den gamla torrfåran i Motala ström kan bli ett öringeldorado. (Foto: Manni Svensson)

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta