Nytt fiskliv i gammal fåra

Den gamla torrfåran vid Ljungsbro i Motala ström kan få nytt liv. Förra helgen genomfördes en provtappning som en start för ett restaureringsprojekt.
Den 2,5 kilometer långa fåran har varit torrlagd sedan utbyggnaden av kraftverket i Malfors under 1930-talet. Dessförinnan var det en mycket produktiv miljö med goda bestånd av lax, öring, asp och harr – högvilt för den tidens sportfiskare.
Två eldsjälar i Ljungsbro, Åke Wester och Kjell Klintberg, har tagit initiativ till att skapa nytt liv i den gamla torrfåran. De har lyckats samla ihop 190 000 kronor för att finansiera en förstudie av projektet.
Ett projekt som förutsätter att kraftverksägaren släpper fem procent av vattnet förbi kraftverket. Det där brukar vara en rejäl stötesten, men i det här fallet är kraftverksägaren, kommunägda Tekniska verken i Linköping, faktiskt positiva. Tekniska verkens ordförande, Gösta Gustafsson, som medverkade vid provtappningen, uttalade att verksamheten inte bara ska styras utifrån ekonomi, utan även med hänsyn till miljö- och rekreationsvärde.
Torrfåran som ligger uppströms sjön Roxen utnyttjades tidigare för lek av Roxens storvuxna öringstam. Beräkningar av Sportfiskarna visar att sträckan skulle kunna producera 3000 öringsmolt per år.
Svenne Andersson

Den gamla torrfåran i Motala ström kan bli ett öringeldorado. (Foto: Manni Svensson)

Den gamla torrfåran i Motala ström kan bli ett öringeldorado. (Foto: Manni Svensson)

Annons
AKTUELLT

Snart dags för Västerhavsveckan

Fiska, åka båt, paddla kajak och samla in spännande djur från havet är bara några av de aktiviteter som erbjuds under årets Västerhavsvecka. I år firas 10-årsjubileum och fler orter är någonsin medverkar med roliga, spännande och havsnära aktiviteter.

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...