[/caption] " /> Nytt liv i Byfjorden | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Nytt liv i Byfjorden

Konstgjorda lungor i form av två vattenpumpar sprider liv i Byfjorden. (Foto: Anders Nicander)

Göteborgs universitet har sedan hösten 2010 försökt återföra livet till döda bottnar i Byfjorden utanför Uddevalla. Genom att pumpa ner syrerikt vatten till botten försvinner svavelvätet och på sikt kan fiskar och växter komma tillbaka. Nu kan forskare konstatera att fjorden är friskare än på hundratals år.
Man kan väcka liv i döda havsbottnar, det slår forskare vid Göteborgs universitet fast. Under två år har stora pumpar tillfört syre till havsbottnarna i Byfjorden utanför Uddevalla. Nu konstaterar man att fjorden mår bättre än på hundratals år.
Läs tidigare notiser om havsmiljö här.
Här kan du se ett inslag från SVT Västnytt.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta