Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Nytt norsk laxvirus i Kanada?

Norska laxviruset PRV har gjort intåg i Kanada och nu oroar sig biologer för konsekvensen.

Smittspridning från odlade laxar till vilda, är en av farorna med laxodlingar. Biologen Alexandra Morton hävdar nu att hon hittat det norska laxviruset PRV hos 44 av 45 inköpta odlade laxar i Vancouver. Laxodlingsindustrin kontrar med att hennes tester inte är trovärdiga.
När ett främmande virus sprids i en ny omgivning, kan det få förödande konsekvenser för lokala organismer. Därför oroar sig många miljöaktivister i Kanada över de norska laxodlingar som ligger längs kusterna. PRV-viruset som den norska atlantlaxen kan bära på, orsakar hjärt-, skelett och muskelinflammationer. Sprids den till de vilda laxstammarna, kan de helt slås ut.
Gjorde tester
För att visa att det nya norska viruset redan finns i de kanadensiska odlingarna, testade biologen Alexandra Morton 45 laxar inköpta i en vanlig livsmedelsbutik. 44 av dem innehöll det nyupptäckta viruset, som laxodlingsindustrin förnekar ska finnas i Kanada.

Mary Ellen Walling är talesman för Salmon Farmers Assosiation i Brittish Columbia och hon menar att testerna är ovetenskapligt utförda och att Alexandra Mortons syfte enbart är att sprida sensationell och negativ information.
Alexandra Morton kontrar med att utmana laxodlingsindustrin. ”Låt mig testa era odlade laxar” säger hon.
Läs tidigare notiser om norsk laxodling.
Maria Ålander
Morgan Fihn

Källor:
The Vancouver Sun

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta