Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Nytt norsk laxvirus i Kanada?

Norska laxviruset PRV har gjort intåg i Kanada och nu oroar sig biologer för konsekvensen.

Smittspridning från odlade laxar till vilda, är en av farorna med laxodlingar. Biologen Alexandra Morton hävdar nu att hon hittat det norska laxviruset PRV hos 44 av 45 inköpta odlade laxar i Vancouver. Laxodlingsindustrin kontrar med att hennes tester inte är trovärdiga.
När ett främmande virus sprids i en ny omgivning, kan det få förödande konsekvenser för lokala organismer. Därför oroar sig många miljöaktivister i Kanada över de norska laxodlingar som ligger längs kusterna. PRV-viruset som den norska atlantlaxen kan bära på, orsakar hjärt-, skelett och muskelinflammationer. Sprids den till de vilda laxstammarna, kan de helt slås ut.
Gjorde tester
För att visa att det nya norska viruset redan finns i de kanadensiska odlingarna, testade biologen Alexandra Morton 45 laxar inköpta i en vanlig livsmedelsbutik. 44 av dem innehöll det nyupptäckta viruset, som laxodlingsindustrin förnekar ska finnas i Kanada.

Mary Ellen Walling är talesman för Salmon Farmers Assosiation i Brittish Columbia och hon menar att testerna är ovetenskapligt utförda och att Alexandra Mortons syfte enbart är att sprida sensationell och negativ information.
Alexandra Morton kontrar med att utmana laxodlingsindustrin. ”Låt mig testa era odlade laxar” säger hon.
Läs tidigare notiser om norsk laxodling.
Maria Ålander
Morgan Fihn

Källor:
The Vancouver Sun

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta