Annons
Nytt nummer i butik! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Holm
Nu finns Fiskejournalen nr 7 i butik.
Nytt nummer i butik!

Just nu läggs ett nytt nummer av Fiskejournalen upp på butikshyllorna runt om i landet. Här är lite av innehållet i nummer 7. 

Det späckade nummer 7 bjuder på ett besök i de värmländska skogarna, en komplett guide för att välja rätt utekök till fisketurerna samt mycket läsning för de gäddfrälsta. Bland annat besöker Fiskejournalen Åland för att undersöka gäddfisket där, vi får reda på höstens hetaste gäddbete i norr och 29 nya, spännande gäddbeten på marknaden serverade av Klas ”Pikefather” Skoglund.

Utöver detta forskar Joakim Åberg i ett stekhett abborrbete så här års och Johan Klingberg avslöjar bästa flugfisketipsen för höstharren. Det bjuds också på en intervju med en havsöringsexpert på ostkusten. Han får lika mycket fisk på hösten som på våren. Och vad säger Federley om fisk, säl och skarv?

I vanlig ordning får du de senaste nyheterna från sportfiskets värld och den här gången två riktigt bra (!) fiskehistorier. Löp och köp!

Psssst..! Om du vill ha tidningen billigare, före alla andra och direkt hem i brevlådan – KLICKA HÄR!

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Forskare och myndighet är oense kring vad som orsakar fiskdöd i exempelvis Ljungan.
Stor oenighet: Vad orsakar egentligen fiskdöden?

Tiaminbrist, sjukdomar som återkommer med jämna mellanrum eller högre temperaturer? Det råder oenighet kring vad som orsakar fiskdöd i de svenska Östersjöälvarna. Även myndigheter och forskare är oense.

Återigen går larmen om döda och sjuka fiskar i svenska älvar, även om det faktiskt rapporteras om låg dödlighet i vissa vatten, till exempel Råneälven.
Mest i fokus har Ljungan hamnat, där Fiskejournalen redan rapporterat om döda havsöringar och oroliga sportfiskare.
Frågan är då vad som orsakar fiskdöden? Statens veterinärmedicinska anstalt menar att en av orsakerna är högre vattentemperaturer.
– Det handlar om ett samspel mellan individen, miljön och det som framkallar sjukdomen, i det här fallet svamp, säger tillförordnade statsveterinären Charlotte Axén på Statens veterinärmedicinska anstalt till SVT.

Men den förklaringen möts av hård kritik.
– Jag tycker att det finns ganska goda belägg för att det beror på brist på ämnet tiamin. Om fiskdöden skulle bero på vattentemperaturen borde laxar söderut drabbas hårdare än de i norr, men så är det inte.
Det säger Stellan Hamrin, som är fiskforskare, tidigare chef på Sötvattenslaboratoriet och före detta fiskexpert på miljödepartementet, till SVT. Här ser du inlägget om oenigheten.
På Fiskejournalen kan du också läsa en färsk debattartikel i ämnet!

Du kanske även gillar detta