Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Holm
Nummer 1, 2021, finns nu i butik.
Nytt nummer i butik

Lagom till julhelgerna plockas nummer 1 av Fiskejournalen upp i butikshyllorna. Här är lite av innehållet i tidningen.

Det bjuds på en specialupplaga av Fiskevibbar där årets fångster utses i sju kategorier. Vilken är exempelvis Årets bedrift eller Årets spinnfisk? Vi följer med en riktig pimpelmästare ut på jakt efter fin abborre, där ett och annat fisketips utlovas.

Du får möjlighet att lära dig mer om vilka insekter som är av vikt för flugfiskaren, när du stöter på dem och hur de imiteras. Alla flugfiskare kan också se fram emot en köpguide över fluglinor för strömmande vatten.

Apropå linor så tar vi en djupdykning bland vilka lintyper som används vid olika situationer och metoder, och för att göra det extra enkelt presenteras en lathund för vad du kan utgå ifrån. Lider du av att det är öppet vatten – ta chansen att spinnfiska gädda. Fyra experter uttalar sig om deras bästa strategier för vintergädda.

Vi får också följa med Niklas Örtengren ut för att se hur det går till att lura gösen från isen. Utöver detta finner du ett nedslag i Stockholms skärgård, en magisk fisktrippel från en smålänning, recept på gädda, 25 prylar för ismete och de senaste sportfiskenyheterna varvat med roliga fiskehistorier.

Du hittar tidningen i en butik nära dig. Är du osäker på var du hittar din närmaste återförsäljare som säljer Fiskejournalen kan du söka här.

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta