Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Nytt pb lurade i viken

När Simon Nilsson och hans fiskekompisar hittade en vik med mycket fisk var lyckan gjord. Efter bara en liten stund hade Simon skaffat sig ett nytt, rejält personbästa.
Simon, som bor i Rottne, hade åkt ner till Karlskrona skärgård för att fiska efter lekgädda i mitten av april. Dagen började bra, med en skaplig gädda på cirka fyra kilo redan i andra kastet, berättar Simon i sin anmälan till 100-klubben.
Men sedan var det dött ett tag. Ända tills dom hittade en vik med mycket fisk.
”Efter ett par påslag och bland annat en gädda runt sex kilo, som var uppe och vände i båten, var det min tur. Kastade ut och efter fem meters invevning så smackade det på rejält! Gädda var 108 centimeter lång och vägde 9,1 kilo vilket är mitt nya pb”, skriver Simon.
Svenne Andersson

Simon med nytt personbästa i famnen. 100-klubbaren var 108 centimeter lång.

Simon med nytt personbästa i famnen. 100-klubbaren var 108 centimeter lång.


Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta