" /> Nytt rekord för Karma16! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 år sedan Sverige Hans Hällman
Intresset för att stödja tycks vara stort bland sportfiskare i Sverige. Under Karma16 inkom 3917 bud på 80 auktionsobjekt. Rekordintäkten går till Unicefs program Hjälp barn på flykt.
Nytt rekord för Karma16!

Årets upplaga av Karma är avslutad. Den populära nätauktionen för välgörenhet drog in 176 431 kronor. Nytt rekord och stor glädje hos UNICEF Sverige, vars verksamhet nu får ett välkommet tillskott.

Konceptet bakom KARMA är att fiskerelaterade produkter från Sveriges främsta betesbyggare, guider och företag skänks till välgörenhet. Genom att de auktioneras ut kan priserna triggas upp av köpare som själva vill bidra. I år skänktes 80 produkter som alla såldes på Tradera. Den inkasserade rekordsumman går oavkortat till UNICEF Sveriges program för att hjälpa barn på flykt. – Vi är jättetacksamma att Karma16 väljer att även i år stödja vår verksamhet genom sin insamling. Tack vare ert stöd kan vi hjälpa barnen att överleva och lägga grunden för en hälsosam uppväxt, säger Emma Boman från UNICEF Sverige.

Läs mer här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Svartmunnad smörbult, en hona och en hane. Foto: Jörgen Wiklund
Nya fisken – nu ska den både stoppas och nyttjas

Det är många som följer händelseutvecklingen kring fiskarten svartmunnad smörbult, med anledning av att den bland annat letar sig norrut längs Östersjöns kust. Forskare vid SLU ska nu ta fram en handlingsplan.

De ska nämligen ta fram kunskap som kan förhindra att den sprider sig till sötvatten – och kanske rentav blir till en resurs i stället.
”Invasiva arter är ett allvarlig hot mot biologisk mångfald och fisket. Svartmunnad smörbult är en invasiv fiskart som kommit med fartygstrafik från Svarta havet till Östersjön. Den innebär ett allvarligt hot mot våra inhemska arter genom sin höga reproduktionstakt, höga tålighet mot miljöfaktorer och framgångsrika konkurrens med andra bottenlevande arter”, konstaterar SLU i ett pressmeddelande.

Det är genom ett 4-årigt projekt som forskarna vill förena intressenters behov med ett vetenskapligt arbetssätt för att effektivt kunna tackla hotet som den invasiva svartmunnade smörbulten utgör. De ska också undersöka möjligheten att dra nytta av arten i kommersiellt fiske.

När effekterna är kartlagda kommer forskarna utveckla och testa nya metoder för att minska negativa effekter av den svartmunnade smörbulten, enligt pressmeddelandet. Läs mer här på SLU.

Du kanske även gillar detta