Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Nytt rekord på ismete

Marcus Däumichen poserar med en vacker älvgädda på 111 centimeter.

Anmälningarna till 100-klubben fortsätter att strömma in. Senast i raden är Marcus Däumichen från Avesta som lyckades fånga en gädda på 111 centimeter.
Det vatten som levererat mest 100-klubbare hittills i år, är tveklöst Dalälven. När Marcus Däumichen och en fiskekompis provade lyckan i älven visade den sig från sin bästa sida än en gång. Efter att fiskekompisen fått fyra 100-klubbare var det Marcus tur. Först fick han en 96 centimeter lång gädda och strax därefter högg en ännu större.
– Jag sprang fram, gjorde mothugg och skrek till kompisen att den var stor, berättar Marcus i sin anmälan.
Innan de släppte tillbaks gäddan vägdes den till 8,62 kilo. Längden var 111 centimeter, ett nytt personligt rekord för Marcus när det gäller ismete.
Har du fått en gädda över 100 centimeter? Anmäl den inom två veckor så blir du medlem i 100-klubben. Det är helt gratis.
Läs mer här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta